Săptămâna 16 - 22 noiembrie
Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în aproape toată ţara. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea-răsărirea (30-100%), apariţia primelor frunze (10-80%) şi local înfrăţirea (10-35%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă. Rapiţa se va afla la răsărire (40-100%) şi înfrunzire (4-10 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, plantele prezentând o uniformitate și vigurozitate medie și slabă. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea masivă a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate la condițiile ...

14 Noiembrie 2018, 22:59
Caracteristici meteorologice
Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -2...10°C în primele zile, limite apropiate de normele climatologice și -4...5°C spre sfârșitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...4°C, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura maximă a aerului se va situa între 1...14°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va oscila între -8...6°C la nivelul întregii ţări, izolat fiind condiții de producere a brumei și înghețului superficial la sol. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 3...9°C îndeosebi în zonele de câmpie, favorabilă continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă. Se prognozează ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului în aproape toate regiunile.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, local în centrul și nord-estul Transilvaniei, izolat în nordul Olteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul menținerii deficitelor accentuate de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), aflate în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire vor fi în continuare stânjenite. Culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea-răsărirea (30-100%), apariţia primelor frunze (10-80%) şi local înfrăţirea (10-35%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă. La speciile semănate după data de 20 octombrie 2018 vor predomina fazele de germinare şi răsărire (10-100%). Rapiţa se va afla la răsărire (40-100%) şi înfrunzire (4-10 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, plantele prezentând o uniformitate și vigurozitate medie și slabă. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea masivă a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate la condițiile de iernare. Pe ansamblu, condițiile agrometeorologice vor permite desfășurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc.).
Recomandări de specialitate
Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă. Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă. Efectuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU