Săptămâna 20 - 26 iulie
Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme pe ansamblu normală, dar instabilă, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Floarea-soarelui va parcurge predominant înflorirea şi maturitatea ceară, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respectiv medie şi slabă, izolat pe terenurile afectate de seceta pedologică din sud-estul şi estul ţării. În funcţie de data semănatului, cultura de porumb va înregistra creşterea paniculului, înflorirea şi mătăsirea, precum şi maturitatea în lapte și ceară la hibrizii extratimpurii şi timpurii, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor bună şi medie. La sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile ...

18 Iulie 2018, 21:00
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme pe ansamblu normală, dar instabilă, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18...27°C la nivelul întregii țări, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 23...33°C, în majoritatea regiunilor. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 12...22°C, în cea mai mare parte a țării. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de grindină în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra izolat în nordul, estul, sud-vestul Dobrogei, estul, sud-estul
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile vegetative la toate culturile agricole vor evolua pe ansamblu normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. La cultura de grâu de toamnă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic din zonele nordice şi centrale aflate la maturitatea deplină (30-100%) se va continua recoltarea. Floarea-soarelui va parcurge predominant înflorirea şi maturitatea ceară (10-100%), cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respectiv medie şi slabă, izolat pe terenurile afectate de seceta pedologică din sud-estul şi estul ţării. În funcţie de data semănatului, cultura de porumb va înregistra creşterea paniculului (50-100%), înflorirea şi mătăsirea (20-100%), precum şi maturitatea în lapte și ceară (10-70%) la hibrizii extratimpurii şi timpurii, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor bună şi medie. La sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile (70-100%), iar la cartoful pentru consum se vor continua creşterea tuberculilor și veștejirea vrejilor la soiurile de vară, în toate bazinele de cultură. Pomii fructiferi vor parcurge înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe la soiurile de consum, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr şi păr. În toate podgoriile, la viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor/boabelor, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, creşterea şi izolat, maturarea boabelor. În zilele fără precipitaţii, condiţiile meteorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon.
Recomandări de specialitate
Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, fertilizări, erbicidări); • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon; • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU