Săptămâna 20 - 26 septembrie
Perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală din punct de vedere termic, în cea mai mare parte a țării. La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplină, continuându-se şi local chiar finalizându-se lucrările de recoltare. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară, plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină și recoltarea, în toată țara. Sfecla de zahăr din toate bazinele de cultură va înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină. La cartof vor predomina uscarea vrejilor și recoltarea, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la ...

18 Septembrie 2019, 21:59
Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală din punct de vedere termic, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8...20°C, limite apropiate de mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura maximă a aerului va oscila între 13...25°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va situa între 2...14°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 14...26°C, optimă continuării pregătirii patului germinativ în vederea însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile (rapiţă şi orz) înfiinţate până în prezent, respectiv, germinare şi răsărire. Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe agricole din nord-vestul Banatului, unde aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi mai intense, semnalându-se forţări stadiale. Lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate. La floarea-soarelui se va semnala maturitatea deplină (50-100%), continuându-se şi local chiar finalizându-se lucrările de recoltare. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva faza de maturitate în ceară (90-100%), plantele aflându-se predominant la maturitatea deplină (10-100%) și recoltarea, în toată țara. Sfecla de zahăr din toate bazinele de cultură va înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină. La cartof vor predomina uscarea vrejilor și recoltarea, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În majoritatea plantațiilor, pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile ajunse la maturitatea de consum. La rapiţa și orzul de toamnă semănate până în prezent se vor semnala germinarea şi răsărirea, extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor. În general, condiţiile menționate vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.
Recomandări de specialitate
Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În zonele unde conţinutul de umiditate din sol în stratul arabil este scăzut, se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului. Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon. Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU