Ascultă Radio Antena Satelor Live

Săptămâna 21 - 27 septembrie

Vremea caldă sub aspect termic, de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, în cea mai mare parte a ţării. Porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară, continuându-se maturitatea deplină şi recoltarea. La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar la cartoful ajuns la maturitatea deplină se vor extinde suprafeţele recoltate. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la maturarea fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi ...

Săptămâna  21 - 27 septembrie

20 Septembrie 2018, 21:00

Caracteristici meteorologice

Vremea caldă sub aspect termic, de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 13...24°C la începutul perioadei, valor mai ridicate cu 1...6°C și 7...21°C în restul zilelor, abaterile termice negative fiind de 1...6°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va situa între 12...30°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 1...17°C la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 15...25°C îndeosebi în zonele de câmpie, favorabilă continuării însămânţărilor de toamnă şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie, respectiv germinare și răsărire, la culturile înfiinţate până în prezent. Se întrevăd ploi locale, izolat sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, local în centrul și sud-estul Transilvaniei, vestul și sudul Crișanei, izolat în nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, ritmurile de vegetaţie se vor desfăşura în general normal, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară (90-100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar la cartoful ajuns la maturitatea deplină se vor extinde suprafeţele recoltate. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la maturarea fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi începutul îngǎlbenirii şi cǎderii fiziologice a frunzelor. Rapiţa şi orzul de toamnă înfiinţate în perioada optimă își vor continua fazele de germinare-răsărire (10-20%), totodată extinzându-se suprafeţele însămânţate, în majoritatea regiunilor agricole. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor desfășura în condiţii optime.

Recomandări de specialitate

Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale. Continuarea lucrărilor de arat în stratul de sol 0-20 cm. Pregǎtirea terenurilor în vederea însǎmânţǎrilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil. Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU

Săptămâna  28 februarie - 06 martie 2023
Agrometeo 27 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 28 februarie - 06 martie 2023

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în aproape toate zonele de cultură. Culturile...

Săptămâna 28 februarie - 06 martie 2023
Săptămâna  21 - 27 februarie 2023
Agrometeo 19 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 21 - 27 februarie 2023

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în toate zonele de cultură. Datorită...

Săptămâna 21 - 27 februarie 2023
Săptămâna  14 - 20 februarie 2023
Agrometeo 13 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 14 - 20 februarie 2023

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea...

Săptămâna 14 - 20 februarie 2023
Săptămâna  07 - 13 februarie 2023
Agrometeo 06 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 07 - 13 februarie 2023

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, chiar geroasă noaptea şi...

Săptămâna 07 - 13 februarie 2023
Săptămâna  31 ianuarie  - 06 februarie 2023
Agrometeo 30 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 31 ianuarie - 06 februarie 2023

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură....

Săptămâna 31 ianuarie - 06 februarie 2023
Săptămâna  24 - 30  ianuarie 2023
Agrometeo 23 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 24 - 30 ianuarie 2023

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai...

Săptămâna 24 - 30 ianuarie 2023
Săptămâna  17 - 23  ianuarie 2023
Agrometeo 16 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 17 - 23 ianuarie 2023

Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul...

Săptămâna 17 - 23 ianuarie 2023
Săptămâna  10 - 16  ianuarie 2023
Agrometeo 09 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 10 - 16 ianuarie 2023

Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul...

Săptămâna 10 - 16 ianuarie 2023