Săptămâna 24 - 30 august
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de caldă în zonele de câmpie sudice, vestice şi estice.La floarea-soarelui va fi posibilă definitivarea maturităţii ceară (90-100%), continuându-se totodată maturitatea deplină (10-100%) la nivelul întregii ţări, precum şi izolat recoltarea în zonele de câmpie. În cea mai mare parte a bazinelor specializate, sfecla de zahăr va parcurge creşterea şi acumularea zahărului în rădăcini. Culturile de cartof aflate la maturitatea tehnologică (10-100%) se vor recolta pe suprafeţe agricole extinse. De asemenea, în regiunile afectate de boli şi dăunători ...

23 August 2018, 21:00
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări, chiar deosebit de caldă în zonele de câmpie sudice, vestice şi estice. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18...29°C în toate regiunile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 24...35°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 11...23°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local cu aspect de vijelie. În vestul, nordul şi centrul ţării se pot înregistra cantități de apă semnificative din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată, puternică și extremă se va semnala în cea mai mare parte a Dobrogei, Banatului, local în estul, nord-estul și izolat în nordul și sudul Munteniei, sud-estul și estul Moldovei, sudul și vestul Crișanei, nord-vestul Maramureșului, estul Olteniei
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, procesele de creştere, coacere şi maturare atât la speciile prăşitoare, cât şi la cele pomi-viticole se vor desfăşura normal, acestea fiind chiar intensificate la culturile cu o stare fito-sanitară bună. Pe terenurile unde se vor menţine deficite ridicate de umiditate în sol, starea de vegetaţie a culturilor se va prezenta în general medie şi slabă, iar densitatea redusă. În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul se va afla în fazele de maturitate lapte (70-100%), ceară (50-100%) și deplină (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole. La floarea-soarelui va fi posibilă definitivarea maturităţii ceară (90-100%), continuându-se totodată maturitatea deplină (10-100%) la nivelul întregii ţări, precum şi izolat recoltarea în zonele de câmpie. În cea mai mare parte a bazinelor specializate, sfecla de zahăr va parcurge creşterea şi acumularea zahărului în rădăcini. Culturile de cartof aflate la maturitatea tehnologică (10-100%) se vor recolta pe suprafeţe agricole extinse. De asemenea, în regiunile afectate de boli şi dăunători (mană, gândacul de Colorado), perspectivele de recoltă vor fi în continuare diminuate. În toate plantaţiile, la pomii fructiferi se vor semnala creşterea, coacerea, acumularea zahărului în fructe și recoltarea, iar la viţa de vie se vor înregistra coacerea boabelor şi acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea strugurilor de masă. Lucrările agricole de sezon se vor desfășura în condiţii bune, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Recomandări de specialitate
Eliberarea terenurilor de resturile vegetale. Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon. Continuarea efectuării arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Lucrări de întreținere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU