Săptămâna 26 octombrie - 01 noiembrie
Sub aspect termic, vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, pe aproape întreg teritoriul. Cerealierele de toamnǎ (orz şi grâu) se vor afla la germinare şi rǎsǎrire, în special pe suprafețele agricole cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului. Rapiţa, funcţie de data semǎnatului, va înregistra fazele de germinare, rǎsǎrire şi apariţia primelor frunze, cu o stare de vegetaţie a plantelor în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol. La sfecla de zahăr ajunsǎ la maturitatea tehnologică se vor continua lucrǎrile de recoltare, în majoritatea bazinelor specializate. În toate plantaţiile, speciile pomicole şi ...

24 Octombrie 2018, 20:59
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea normală de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3...12°C în primele zile, limite apropiate de mediile climatologice și 5...20°C spre sfârșitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 6...26°C, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0...14°C la nivelul întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 și 10 cm va oscila între 7...19°C, optimă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată. Se prognozează ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului în majoritatea zonelor de cultură, iar izolat, în prima parte a intervalului se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm se va încadra în limite scăzute (seceta pedologică moderată) și deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică și extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, izolat în nordul Olteniei și centrul Transilvaniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, pe suprafeţele agricole unde se vor menţine deficite de apǎ în stratul arabil al solului, lucrǎrile de pregǎtire a patului germinativ, precum şi desfǎşurarea primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze) se vor desfăşura în continuare cu dificultate. Cerealierele de toamnǎ (orz şi grâu) se vor afla la germinare şi rǎsǎrire (10-100%), în special pe suprafețele agricole cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabǎ în semǎnǎturile tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologicǎ. Rapiţa, funcţie de data semǎnatului, va înregistra fazele de germinare, rǎsǎrire şi apariţia primelor frunze (10-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol. La sfecla de zahăr ajunsǎ la maturitatea tehnologică se vor continua lucrǎrile de recoltare, în majoritatea bazinelor specializate. În toate plantaţiile, speciile pomicole şi viticole vor parcurge predominant maturarea lemnului, îngǎlbenirea şi cǎderea fiziologicǎ a frunzelor, precum şi recoltarea fructelor, atât pentru consum, cât şi pentru industrializare. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole de toamnǎ (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Continuarea şi chiar finalizarea lucrǎrilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale. Efectuarea arǎturilor adânci de toamnă. Urgentarea pregătirii patului germinativ în vederea efectuării semǎnăturilor de toamnǎ, în special pe suprafețele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apǎ a solului.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU