Săptămâna 27 iulie - 02 august
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În nordul şi centrul ţării, la grâul de toamnă ajuns la maturitatea deplină va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare. Cultura de floarea-soarelui înfiinţată în epoca optimă îşi va continua înflorirea şi maturitatea ceară pe aproape întreg teritoriul agricol. În aproape toate bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar cartoful la creşterea tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară. În plantaţiile pomicole se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi ...

26 Iulie 2018, 21:00
Caracteristici meteorologice
Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 19...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 25...35°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 13...24°C, la nivelul întregii ţări. Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara. Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile agricole ale țării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra izolat în nordul, sud-vestul și estul Dobrogei, estul și sud-estul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele de creştere şi dezvoltare la toate culturile agricole se vor desfăşura normal, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în zonele afectate de seceta pedologică din sud-estul, sudul şi local estul ţării, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta medie şi slabă (deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire, boabe şiştave la porumb şi seminţe seci la floarea-soarelui). În nordul şi centrul ţării, la grâul de toamnă ajuns la maturitatea deplină (80-100%) va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare. Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge apariţia paniculului (60-100%), înflorirea şi mătăsirea (35-100%), iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor semnala maturitatea în lapte (10-100%) şi maturitatea ceară (10-50%). Cultura de floarea-soarelui înfiinţată în epoca optimă îşi va continua înflorirea (50-100%) şi maturitatea ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu bună, respectiv medie în semănăturile tardive. În aproape toate bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (30-100%), iar cartoful la creşterea tuberculilor (50-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară. În plantaţiile pomicole se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe la soiurile de consum, precum şi recoltarea la cele ajunse la maturitatea tehnologică. Viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor și lăstarilor, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, creşterea şi local maturarea boabelor, în majoritatea podgoriilor. Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă, precum şi la soiurile de vară de legume şi fructe. Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor, îndeosebi pe arealele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la cartof, viţa de vie şi pomi fructiferi.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU