Săptămâna 28 septembrie - 04 octombrie
Vremea mai rece decât în mod obişnuit de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării. Porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară (90-100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar la cartoful ajuns la maturitatea deplină se vor extinde suprafeţele recoltate. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la maturarea fructelor ...

26 Septembrie 2018, 21:00
Caracteristici meteorologice
Vremea mai rece decât în mod obişnuit de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 6...16°C la începutul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1...4°C și 8...20°C în restul zilelor, valori apropiate de normalul perioadei, în aproape toată țara. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10...25°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va oscila între 0...14°C, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiții de producere a brumei. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8...21°C, pe întreg teritoriul agricol al țării, limite optime parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată. Se întrevăd ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole. Izolat, în jumătatea de nord a țării, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul, estul și sud-vestul Olteniei, centrul și sud-estul Transilvaniei, vestul și sudul Crișanei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp înfiinţate până în prezent se vor desfăşura în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole ale ţării, exceptând zonele depresionare, unde acestea vor fi uşor mai lente. Starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară (90-100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) şi recoltarea. La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi maturitatea tehnologică, iar la cartoful ajuns la maturitatea deplină se vor extinde suprafeţele recoltate. Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla la maturarea fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea, precum şi începutul îngǎlbenirii şi cǎderii fiziologice a frunzelor. Rapiţa şi orzul de toamnă înfiinţate în perioada optimă își vor continua fazele de germinare-răsărire (10-20%), totodată extinzându-se suprafeţele însămânţate, în majoritatea regiunilor agricole. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole în câmp (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor desfășura în condiţii optime.
Recomandări de specialitate
Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale. Continuarea lucrărilor de arat în stratul de sol 0-20 cm. Pregǎtirea terenurilor în vederea însǎmânţǎrilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil. Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU