Săptămâna 29 martie - 04 aprilie
Sub aspect termic, vremea mai rece decât în mod normal de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a ţării. Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra înfrunzirea (6-14 frunze) în toate zonele de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de alungire a tulpinii (10-15%), în special în culturile înfiinţate în epoca optimă. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%) la nivelul întregului teritoriu agricol, precum şi izolat alungirea paiului (10-20%) în zonele de câmpie. La viţa de vie se va semnala faza de „plâns” în majoritatea podgoriilor, iar local se va putea declanșa înmugurirea. ...

27 Martie 2019, 22:59
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea mai rece decât în mod normal de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 0...11 °C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1...3°C și 3...14°C în restul perioadei, valori mai ridicate cu 1...5°C comparativ cu normele climatologice, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura maximă a aerului se va situa între 6...20 °C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -6...7 °C, în aproape toate regiunile agricole. Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale în cea mai mare parte a regiunilor, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și izolat extremă) în Dobrogea, Moldova și Crișana, local în centrul, sudul, estul și sud-estul Transilvaniei, nordul și nord-vestul Banatului, nordul, estul, nord-estul, sud-estul și izolat sudul Munteniei, precum și în sudul Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei și Banatului, nord-vestul, local în vestul, nordul, centrul și sudul Munteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în aproape toată ţara, iar în zonele depresionare nordice şi centrale, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura în continuare uşor mai lent. Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%) la nivelul întregului teritoriu agricol, precum şi izolat alungirea paiului (10-20%) în zonele de câmpie. Starea de vegetaţie a culturilor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate. Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra înfrunzirea (6-14 frunze) în toate zonele de cultură, izolat fiind posibilă declanşarea fazei de alungire a tulpinii (10-15%), în special în culturile înfiinţate în epoca optimă. În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi vor predomina înmugurirea şi dezmugurirea, mai avansate fiind speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic) aflate la înflorire. La viţa de vie se va semnala faza de „plâns” în majoritatea podgoriilor, iar local se va putea declanșa înmugurirea. Ca urmare, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie, etc.) se vor efectua pe ansamblu în bune condiţii.
Recomandări de specialitate
Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă. Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK). Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole. Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară; Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU