-

Industria de procesare a laptelui aduce profituri

Segmentul de procesare a laptelui este foarte bine dezvoltat în Bistrița-Năsăud,17 firme fiind specializate pe fabricarea și vânzarea de produse lactate și a brânzeturilor.

Cele mai multe au propriile magazine de desfacere, atât în Bistriţa-Năsăud, cât şi în judeţele vecine, însă, şi dozatoarele de lapte proaspăt par să fie afacerea momentului, fiindcă orăşenii cumpără zilnic lapte proaspăt şi se declară foarte mulţumiţi de calitatea acestuia, de condiţiile igienice în care se comercializează, precum şi de preţul laptelui de la dozator.

Cea mai profitabilă companie producătoare de lactate și brânzeturi din judeţ este Carmo Lact Prod din comuna Monor.

Potrivit site-ului Ministerului de Finanțe, în 2018, fabrica de la Monor aducea profit de 3,17 milioane lei.

Fabrica de la Beclean, Romfulda, a fost înființată în anul 1994 și de atunci a reușit să se dezvolte ajungând la o cifră de afaceri ce în 2018 trecea de 48 mil. lei, iar profitul a fost de 2,16 mil. lei.

Poziția a III a în topul celor mai profitabile firme din domeniul procesării laptelui este ocupată de Lacto Sinelli din Teaca, firmă ce a obținut în 2018 un profit de 1,3 mil.lei.

Lech Lacto din Lechinţa a obținut în 2018 un profit de 0,51 mil. lei. Firma a fost deschisă în 1994 și are aproape 100 de angajați.

Eliezer Prod din Lunca Ilvei este un alt procesator de lapte renumit din județ. Cu profit ceva mai mic, 0,45 mil. lei, firma controlată de familia Leșan se află pe locul V în topul celor mai profitabile companii din domeniul producătorilor de lactate și brânzeturi.

Rebrişoara, Năsăud, Orheiu Bistriţei sunt alte localităţi din Bistriţa-Năsăud unde funcţionează unităţi de procesare a laptelui, produsele locale fiind foarte apreciate de bistriţeni.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite