-

Apetitul românilor pentru case nu s-a dimunuat nici pe timp de pandemie

Cluj și București continuă să fie orașele unde mulți tineri doresc să trăiască. Și cum românul are cel mai dezvoltat simț al proprietății, cei mai mulți care se stabilesc la oraș doresc să cumpere locuințe, nu să le închirieze.

De altfel, numărul tranzacțiilor imobiliare a continuat să crească în luna septembrie din acest an, cu 2,4% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, aceasta este a treia lună de creștere de la începutul pandemiei, după ce în iunie s-a înregistrat un salt surprinzător de 16,4%.

Volumul de tranzacții din primele nouă luni este aproape identic cu cel din aceeași perioadă a anului trecut, recuperând decalajul de 4,5% apărut după primele cinci luni.

În luna iulie s-au consemnat cele mai multe tranzacții imobiliare din acest an, adică în jur de 50.000.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna septembrie 2020, în București – 8.886, Ilfov – 3.354 și Cluj – 2.726.

Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Olt – 87, Caraș Severin – 197 și Vaslui – 324.

Prețurile apartamentelor s-au menținut relativ stabile în Capitală în luna septembrie însă la Cluj-Napoca, Brașov și Constanța, prețurile au crescut.

Anul trecut au fost încheiate circa 540.000 de tranzacții.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay

Articole înrudite

 • Un apartament din New York, vândut cu aproape 190 de milioane de dolari

  Un apartament tip 'penthouse' situat într-un imobil de lux cu vedere spre Central Park s-a apropiat de recordurile stabilite pe piaţa imobiliară din New York după ce a fost vândut cu aproape 190 de milioane de dolari, potrivit Wall Street Journal (WSJ), citat de AFP.

 • Investițiile în piața imobiliară din România au crescut în pandemie

  Investițiile în piața imobiliară din România au crescut anul trecut, în ciuda contextului impus de pandemie, arată un raport de specialitate.

 • Achiziționarea unei locuințe, în topul preferințelor românilor

  Românii sunt cei mai interesaţi să economisească pentru a-şi cumpăra o casă, la nivel european, potrivit celui mai recent studiu internaţional ING, la care au participat peste 15.000 de respondenţi din 15 ţări.

 • România, printre statele UE cu cea mai mare scădere a prețului locuințelor

  Preţul caselor a crescut în 22 de state membre UE, în perioada cuprinsă între 2007 şi 2019, însă Grecia şi România au înregistrat cele mai semnificative scăderi ale costurilor imobilelor după criza financiară din UE.

 • Avem cel mai vechi stoc de locuinţe din UE

  România are cel cel mai învechit stoc de locuinţe la nivelul UE, o gospodărie din cinci are probleme de etanşeitate sau necesită consolidare antiseismică.

  De asemenea, între 12% şi 16% din totalul gospodăriilor urbane au nevoie de înlocuiri sau reparaţii majore la diferitele categorii de instalaţii, potrivit unui sondaj IRSOP prezentat de preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, Lucian Anghel.

  "Finanţarea creşterii confortului locativ este o urgenţă pentru dezvoltarea şi incluziunea socială în condiţiile în care pentru multe gospodării veniturile sunt încă prea mici faţă de necesarul de renovare locativă, iar economisirea e expusă la nevoi şi tentaţii multiple", spune Lucian Anghel.

  Citeste continuarea AICI