-

România poate să primească 29,2 miliarde de euro prin PNRR

Fondurile şi împrumuturile europene pe care România le poate accesa prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă vor fi folosite doar pentru investiţii.

Acesta este mesajul transmis de premierul Florin Cîţu, atunci când a prezentat documentul care a fost trimis acum două zile Comisiei Europene pentru evaluare şi aprobare. Cele mai mari alocări vor fi pentru transporturi, sănătate şi pentru educaţie şi nicio zonă a ţării nu va fi neglijată. Andrei Şerban a urmărit conferinţa de prezentare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă de la Palatul Victoria şi relatează acum în direct. Premierul Florin Cîţu a reamintit că România poate să primească 29,2 miliarde de euro prin acest plan, cu care îşi propune să construiască 450 de km de autostrăzi, sute de şcoli şi de creşe şi să renoveze zeci de spitale. Premierul a precizat că va fi construit un spital nou şi cei mai mulţi bani vor primi trei domenii: transporturile, educaţia şi sănătatea.
Florin Cîţu: „Partea importantă - vom avea un spital construit cred că în 2024 şi asta este o premieră în ultimii 30 de ani, un spital construit în 2024, sunt trei mari sectoare care primesc bani în acest program: transportul, 7, 6 miliarde de euro, educaţia, 3,6 miliarde de euro şi sănătatea, 2, 4 miliarde de euro.”
Premierul a mai spus că partea de împrumuturi pe care le va accesa România va fi folosită doar pentru investiţii, şi nu pentru consum. El a mai spus că toţi banii se vor duce în mod echitabil la toate autorităţile locale. Planul românesc a fost depus luni, 31 mai, la Comisia Europeană, urmează o perioadă în care se vor face unele ajustări ale planului, iar guvernul aşteaptă în următoarele luni o scrisoare de evaluare de la Comisia Europeană pentru a şti ce mai trebuie să îmbunătăţească.

RADOR

Foto: Pixabay