-

Deficitul României în comerțul cu produse agro-alimentare a crescut cu aproape 66%

Deficitul României în comerțul cu produse agro-alimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară a anului trecut, depășind 755 de milioane de euro.

În relația cu Uniunea Europeană, România a consemnat un deficit de aproximativ un miliard 200 de milioane de euro, însă în comerțul cu țările extracomunitare a înregistrat un excedent de aproape 400 de milioane de euro.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, în topul alimentelor exportate, care au adus cele mai multe încasări în primul trimestru, au fost porumbul, semințele de floarea soarelui, grâul și secara, țigările de foi, trabucurile și țigaretele, alte tutunuri sau înlocuitori.

Porumbul ocupă prima poziție și în topul produselor importate în perioada ianuarie – martie, urmat de carnea de porc, proaspătă sau congelată.

Specialiștii susțin că seceta din ultimii doi ani a afectat sectorul agro-alimentar, atât în ceea ce privește producțiile, cât și exporturile, care au scăzut puternic, în special la grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și soia, informeaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite