-

Rabla electrocasnice 2018. Când va începe programul şi ce valoare vor avea voucherele?

Programul Rabla pentru autoturisme se bucură de ani de zile de succes. Cel mai evident rezultatat al programului este înnoirea parcului auto autohton, lucru ce poate fi observat cu ochiul liber dacă aruncăm o privire în traficul din ultimii ani.

Mergând pe acelaşi principiu, autorităţile şi-au propus să demareze un program național similar programului Rabla pentru autoturisme prin care să se realizeze înlocuirea aparatelor electrocasnice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.

Astfel peste 50.000 de români vor avea posibilitatea să se înscrie în programul de finanțare Rabla pentru electrocasnice, în care se acordă vouchere de valori diferite pentru electrocasnice mari precum frigidere, mașini de spălat sau aparate de aer condiționat.

Orice român care are domiciliul în România, nu are datorii la stat, are cel puțin 18 ani și un buletin sau o carte de identitate se va putea înscrie.

"Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE (echipament electronic și electrocasnic) eligibil, în schimbul predării unui DEEE (echipament electronic și electrocasnic care constituie deșeu) echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1. Persoana fizică poate achiziţiona mai multe EEE-uri în schimbul predării unui număr echivalent de DEEE, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie", se precizează în proiectul de ordin.

De exemplu, pentru o mașină de spălat veche se va putea da un voucher tot pentru o mașină de spălat, dintr-una dintre categoriile de mai sus (A++ sau A+++). Startul programului îl va da Ministerul Mediului, în perioada următoare.

Valoarea vouchelor a fost stabilită astfel:

200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++
300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++
300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++)
300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++
400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++

Proiectul se află în consultare publică timp de 10 zile, perioadă în care persoanele fizice și juridice interesate pot transmite opinii, sugestii, comentarii sau propuneri de modificări.

Programul ”Rabla pentru electrocasnice” va începe după finalizarea perioadei de consultare publică. Acesta trebuie aprobat de ministrul mediului și publicat în Monitorul Oficial, iar înscrierile în program se vor putea face numai după ce este anunțat oficial startul de către autorități.

Cetățenii pot achiziţiona mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Află ultimele noutăți despre Spitalul Județean de Urgență Zalău

Articole înrudite