-

Mii de păduri noi, plantate în cadrul celei mai mari campanii de împădurire

13.000 de şantiere de împădurire vor fi deschise în campania de primăvară, acestea fiind răspândite în toate judeţele ţării.

În Maramureş, Cluj, Suceava, Braşov, Sibiu, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Argeş şi Vâlcea, judeţe intens exploatate forestier, vor fi plantaţi între 1 milion şi 6,6 milioane de puieţi.

La Bistriţa-Năsăud se vor deschide peste 600 de şantiere, în Sibiu 1210, iar în Maramureş 440 şantiere.

Costel Alexe - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a prezentat, la Pepiniera Cozieni (Pădurea Pustnicu), planul celei mai mari campanii de împădurire din România realizată în ultimul deceniu, numită „Românii plantează: o pădure cât o ţară!”.

Vor fi plantate „de la zero” 2.500 de păduri noi, peste 1.000 de hectare de terenuri degradate şi vor fi completate 7.000 de păduri tinere, în cadrul celei mai mari campanii de împădurire din România din ultimul deceniu. Peste 50 de milioane de puieţi au fost pregătiţi pentru programul din acest an.

Astăzi, peste 1.100 de pepiniere ale Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA şi sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieţi pentru întregul program de anul acesta.

Circa 33 de milioane dintre aceştia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de şantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleaşi pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieţi în campania de toamnă.

Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieţi plantaţi în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieţi pe zi”, a declarat Costel Alexe.

Totodată, campania cuprinde şi începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar şi la perdeaua de protecţie a autostrăzii A2 din judeţul Constanţa (24 ha).

În cele mai multe şantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat şi private alături de operatori specializaţi. Vor fi mii de oameni implicaţi. Vrem să-i avem pe români alături de noi!

Pe cât mai mulţi! Pentru ei am numit campania: Românii plantează: o pădure cât o ţară! Vrem ca ziua de 21 martie să fie ziua românilor care plantează. În fiecare judeţ din ţara asta vom avea până la 3 şantiere deschise celor care vor să dea o mână de ajutor într-o campanie cum nu a avut România vreodată.

Le organizam de aşa manieră încât să plantăm alături de români în weekend-uri”, a declarat Costel Alexe.

Sursa&foto: Viorel Grosu

Articole înrudite