-

Vin sărbătorile de iarnă! Cum ocolești mahmureala?

Scris de

Ce tipuri de alcool ar trebui să evitați dacă doriți să evitați mahmureala în timpul sărbătorilor? Un cercetător de la Universitatea din Brighton a enumerat băuturile care „te îmbată” cel mai repede.

Cu câteva zile înainte de Crăciun și Anul Nou, cumpărăturile și meniurile pentru sărbători devin mai clare. Și mulți dintre ei plănuiesc câteva sticle și cocktailuri. Dar atenție, unii alcooli se îmbată mai repede decât alții.

Alcool: ferește-te de sherry și porto

Iubitorii de Sherry și Porto ar trebui să se ferească să le consume, mai ales în aceste zile. Potrivit dr. Hal Sosabowski, profesor la Universitatea din Brighton, aceste vinuri îmbogățite cu rachiu sunt „modalitatea optimă de a bea într-adevăr foarte repede”.

Acțiunea lor rapidă se explică prin concentrația de alcool. Oamenii de știință au declarat pentru BBC Radio Five Live „Berea, de exemplu, este de aproximativ 5% alcool. Trebuie să bei mult din ea pentru a te îmbăta. Pe cealaltă parte a spectrului aveți whisky-ul care se ridică la aproximativ 40%. Acest lucru face ca senzația de arsură din stomac să prevină consumul acesteia”.

Într-adevăr, dacă cineva se oprește mai repede din consumul alcoolurilor puternice, tocmai cele cu conținutul de alcool mai „rezonabil” se dovedesc a fi... perfide. „Undeva la mijlocul spectrul alcoolului se află vinurile de sherry și porto, cu 20% alcool. Le consideri vinuri, deci alcooluri slabe, și continui să le consumi... asta înseamnă că te vei îmbăta mai repede, la petrecere”. 

Șampania poate fi, de asemenea, perfidă

Sărbătorile rimează foarte des cu șampanie. Dar bulele, care sunt atât de populare în această perioadă a anului, pot fi, de asemenea, perfide. „Dacă beți alcool carbogazos precum prosecco sau șampanie,bulele vor crește absorbția acestuia. Ca să poți simți primul pahar de șampanie care lucrează „în tine” trebuie să aștepți poate 30 sau 40 de secunde. Carbonatarea accelerează acțiunea ", a spus omul de știință britanic.

Sfaturi pentru a evita mahmureala

Pentru a preveni mahmureala viitoare, iubitorii de whisky, rom și alte băuturi urmează remediile bunicii: pahare alternative de alcool și pahare cu apă. Doctorul Hal Sosabowski avertizează împotriva acestei practici.

„Trebuie să fii atent la acest lucru. Când bei băuturi alcoolice tari urmate de apă, nu diluezi decât alcoolul pentru a-i aduce concentrația la acel 20% teribil”, a spus el. Potrivit acestuia, această tehnică ar putea, dimpotrivă, să accelereze trecerea alcoolului în organism.

Alți petrecăreți încearcă să limiteze beția, consumând alternativ băuturi tari și slabe. De asemenea, este o idee proastă „Nu beți niciodată o halbă de lager, apoi whisky, pentru că transformați 4% lager în 10%, ceea ce este chiar acolo sus, la limita admisă”.

Cât privește mahmureala, cel mai bun mod de a evita durerea de cap a doua zi este să beți un pahar plin cu apă înainte de a merge la culcare, deoarece alcoolul vă deshidratează. Cu toate acestea, cea mai bună armă împotriva mahmurelii este moderarea: „singura modalitate de a nu te îmbăta este să nu mai bei”, își amintește profesorul.

Foto: Pixabay