-

Amenzi pentru igienizarea grădinilor prin arderea resturilor vegetale

Cei care îşi vor igieniza grădinile dând foc resturilor vegetale vor fi amendați, potrivit unei legi intrate în vigoare anul acesta.

Legea compostului, nr.181/2020, intrată anul acesta în vigoare, obligă primăriile să organizeze colectarea resturilor vegetale în așa fel încât oamenii să nu mai dea foc crengarului, frunzelor și altor resturi vegetale.

Prin aceste norme se dorește inclusiv reducerea poluării prin eliminarea acestor arderi făcute la întâmplare.

Gabriela Angheluță, specialist în cadrul Direcției pentru Agricultură Vaslui: Prin ardere are loc poluarea cu fum a atmosferei și, de asemenea, se distruge entomofauna utilă din sol.

Primarii susțin că cel puţin oamenii de la țară înțeleg greu aceste norme, întrucât ei știu că așa se face curățenia de primăvară, și nu de puține ori focul lăsat nesupravegheat a dus la incendii.

Nicolae Moraru, primarul comunei Fălciu: În condiţiile actuale, să dai foc e un gest de iresponsabilitate. Nu a fost sancţionat nimeni pentru faptul că niciunul nu recunoaşte că el ar fi dat foc.

Trebuie spus că legea compostului, intrată în vigoare de anul acesta, prevede amenzi de până la 800 de lei pentru persoanele fizice și până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice, informeaza Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite