-

Certificatul de vaccinare anti-COVID ar putea deveni obligatoriu pentru unii angajați

Plenul Senatului va discuta propunerea legislativă prin care personalul unor unități publice și private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital COVID.

Proiectul a primit marti, 27 octombrie a.c., un raport favorabil cu amendamente din partea comisiilor de specialitate ale primei camere sesizate.

După ce va trece de Senat, documentul merge la Camera Deputaților, care este decizională.

Propunerea legislativă inițiată de PNL și UDMR arată că personalul unor unități publice și private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.

Documentul atestă îndeplinirea uneia dintre condiții: vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală sau test negativ antigen sau PCR. În urma dezbaterilor intense din comisiile reunite s-au adăugat şi alte categorii de personal, care sunt obligate să prezinte certificatul COVID-19.

Iulia Scântei, liberală, președintele Comisiei Juridice: Membri ai Parlamentului României, de asemenea, reprezentanţi ai Guvernului și alte funcții publice, precum şi la operatorii economici care desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Parlamentarii AUR au întrerupt iniţial şedinţele celor două comisii. Aceştia au criticat documentul şi au protestat. În timpul dezbaterilor senatorul AUR Sorin Mateescu declara că propunerea legislativă încalcă legea fundamentală:

Sorin Mateescu, senator: Legea nu trebuie să vină ca o îngrădire a drepturilor și libertăților. Atât timp cât avem pe lângă vaccin teste, da, testele ar trebui să fie suportate din bugetul de stat. Nu neapărat să ne împingă spre vaccinare pe toţi, pentru că este un act medical şi fiecare are manifest de voinţă dacă face vaccinul sau nu-l face.

Şi senatorii PSD care au participat doar online la dezbateri s-au opus propunerii legislative şi au votat împotrivă. Documentul intră la vot astăzi în şedinţa de plen şi merge apoi la Camera Deputaţilor, care este for decizional, anunta Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite

  • Valabilitatea certificatelor de vaccinare ar putea fi redusă

    Comisia Europeană a propus ca, începând cu 10 ianuarie 2022, certificatele de vaccinare împotriva COVID-19 ale Uniunii Europene să fie valabile timp de nouă luni după vaccinarea completă.

  • Paşaportul verde va fi lansat pe 1 iulie

    Certificatul verde de vaccinare va fi lansat pe 1 iulie la nivel european, iar România este în grafic, în acest moment, cu procedurile pentru ca acesta să fie disponibil chiar de atunci, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andreei Baciu.

  • Certificatul sanitar european a intrat în faza testelor

    Certificatul sanitar european, menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condiţiile pandemiei şi care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operaţional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunţat luni Comisia Europeană, relatează France Presse.