-

Dacia Spring a primit o singură stea la testele de siguranță auto NCAP

Constructorul francez Renault a primit o lovitură dură, după ce European New Car Assessment Programme (NCAP) a atribuit un rating zero modelului Renault Zoe, iar Dacia Spring a primit o singură stea, după noul protocol de testare care a devenit standard pentru Europa.

'Renault era odată sinonim cu siguranţa. Însă, aceste rezultate dezamăgitoare pentru Zoe şi Dacia Spring arată că acum siguranţa a devenit o victimă colaterală în tranziţia grupului spre automobilele electrice', a declarat secretarul general de la Euro NCAP, Michiel van Ratingen, citat de Agerpres.

Testele Euro NCAP sunt reperul european în ceea ce privește siguranța auto. Organizația europeană independentă Euro NCAP testează rezistența mașinilor la accidente și eficiența acestora în a evita sau limita efectele accidentelor.

Testele sunt realizate în laboratoare specializate, iar autoturismele sunt supuse unei serii de probe de impact frontal, lateral și posterior sau de eficiență a sistemelor de siguranță activă.

Ulterior testelor și măsurorilor care au loc la nivelul manechinelor folosite, Euro NCAP îi oferă mașinii o clasificare generală la capitolul siguranță care poate varia între 1 și 5 stele.

Euro NCAP subliniază că Renault Laguna a fost primul autoturism care a primit vreodată cinci stele la testele NCAP. Acest lucru se întâmpla în 2001. În ultimul an, însă, Renault a demarat un ambiţios program de reducere a costurilor şi relansare a performanţelor după mai mulţi ani în care a urmat o strategia ambiţioasă de expansiune globală.

Marca Dacia a vândut în trimestrul al treilea 138.375 de vehicule, în scădere cu 11,2% faţă de perioada similară a anului precedent.

Totuşi, în primele 10 luni ale acestui an, modelul Renault Zoe a fost al treilea cel mai bine vândut vehicul complet electric din Europa, după Model 3 de la Tesla şi ID.3 de la Volkswagen. De asemenea, 15.000 de comenzi pentru Dacia Spring, un model produs în China, au fost făcute în primul semestru al acestui an pentru livrare în toamnă.

Un număr de 11 autoturisme au primit ratinguri la ultima rundă de teste efectuată de Euro NCAP în 2021, rundă care nu a inclus şi modele Tesla. Mai multe vehicule au primit cinci stele, precum modelul electric iX de la BMW, modelul electric Mercedes-Benz EQS de la Daimler, Nissan Qashqai şi Volkswagen VW Caddy.

Foto: dacia.ro

Articole înrudite