Ce facem cu gunoiul de grajd pe timpul iernii
Ce e de făcut cu gunoiul de grajd în timpul sezonului rece? Cel mai bine ar fi să fie transportat pe câmp, însă, mulți fermieri nu îl mai depozitează pe platformele special amenajate sau nu îl mai transportă la locurile de colectare.

01 Ianuarie 2020, 09:22
Ei se bazează pe faptul că temperaturile scăzute vor opri descompunerea gunoiului. Nimic mai greșit!
Poate doar la suprafață, și, sigur, în aparență există un strat unde nu se întâmplă nimic, dar în interiorul grămezii, fermentația are loc și toate lichidele rezultate se infiltrează în sol.
Nitrații rezultați pot ajunge în pânza freatică și, de acolo, în apa din fântânile învecinate.
În cazul unui dezgheț brusc, fenomen des întâlnit în ultimii ani, lucrurile stau și mai rău. Mustul scurs din grămada de gunoi depozitat necorespunzător i se va adăuga și umezeala provenită din atmosferă, accelerând rata de transport a nitraților în pânza freatică.
Ca atare, o grămadă de gunoi de grajd lăsată în ger, într-o curte, lângă grajd, direct pe pământ sau pe zăpadă se poate transforma rapid într-o adevărată bombă ecologică!
În concluzie, la începutul perioadei de interdicție a împrăștierii gunoiului de grajd, gospodarii trebuie să se asigure că au un loc unde să îl poată depozita, respectând toate prevederile Codului de Bune Practici Agricole.
Apoi, când vine zăpada, una dintre primele priorități trebuie să fie accesul ușor spre zonele de colectare și depozitare.
Nu uitați: un singur episod de poluare masivă poate zădărnici eforturile depuse mult timp pentru a evita poluarea cu nitrați a apei din fântâni!
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay.com