Gaudeamus - singurul târg de carte din lume susţinut de un post public de radio
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, singurul asemenea proiect susţinut de un post public de radio din lume, aflat la a 26-a ediţie, a început să-şi primească oaspeţii, sub un brand şi un spaţiu noi, în Pavilionul B2 de la Romexpo.

21 Noiembrie 2019, 07:07
Suprafaţa standurilor expozanţilor a crescut la 8.300 de metri pătraţi, iar târgul programează în ediţia aceasta peste 900 de evenimente. Mihalea Helmis, o perspectivă nouă împreună cu intervievatul său, profesorul universitar Vasile Puşcaş.
Sunt foarte multe contextele în care v-aţi întâlnit cu cartea şi cu felul în care ea se străduieşte să ajungă într-un fel pe firul acesta, scriitor - editor - librar, la cititor. Cum găsiţi această întâmplare, care este mult mai mult decât cea mai mare librărie din sud-estul Europei şi, sigur, numesc Gaudemus Târguk Radio România.
Vasile Puşcaş: Ediţia din anul acesta, din 2019, cred eu că este un an de excepţie. Eu sunt foarte încântat şi sper că nu doar vizitatori să fie aicea, dar foarte mulţi să fie cei care achiziţionează cărţile, fiindcă este un prilej absolut extraordinar. Faptul că a crescut de la an la an Târgul Gaudeamus, ne arată, totuşi, că piaţa aceasta, a cărţii, estre în dezvoltare şi poate să ne dea motive de optimism, că după 30 de ani în care am căutat prin foarte multe locuri, foarte multe instrumente, foarte multe tehnici, tehnologii, ale publicării şi cititului, să revenim la carte, pentru a avea o abordare sistematică a lecturii şi, în felul acesta, să ne întâlnim cu valorile aşezate la locul lor. Pentru că o carte, o colecţie ne pune în faţă un sistem de valori. Părea mea este că societatea contemporană duce lipsă de asemenea reaşezări, sau, dacă vreţi, aşezări sistematice a valorilor.
Cum simţiţi dumneavoastră ce s-a petrecut în aceşti 30 de ani la capitolul speranţă, nădejde şi întemeiere? Pentru că prin cartea asta cred că facem.
Vasile Puşcaş: Din punctul de vedere al speranţei, cred că 30 de ani sunt destui ca să argumentăm comportamentul unei generaţii şi constatăm acum, dumneavoastră, de exemplu, că generaţia tânără şi foarte tânără este prinsă de pesimism şi este foarte dorincă să îşi împlinească visele în altă parte, nu în ţara noastră. Dacă ne referim la carte, atuncea, încă odată, eu cred că numai cartea citită din copertă în copertă, în întregime, poate să aducă oamenilor îndemnul şi aş spune chiar metoda de a gândi sistemic şi pe bază de astfel de valori.
Am să-mi permit, împreună cu dumneavoastră, domnule profesor, domnule minstru Vasile Puşcaş, să sper că toţi cei care vor veni aici, îşi vor găsi cărţile cele mai bune şi le vor duce acasă şi le vor citi din scoarţă-n scoarţă.
Vasile Puşcaş: Eu mă duc înapoi acasă încărcat cu câteva sacoşe de cărţi. Este cea mai bună ocazie, cel mai bun prilej de a ne întâlni cu cartea contemporană şi cu ceea ce se gândeşte la ora actuală pe piaţa cărţii, că trebuie să fie la construcţia spiritului şi a raţiunii.