Ascultă Radio Antena Satelor Live

Liderii celor 27 de state membre au aprobat închiderea frontierelor Uniunii Europene

Summitul UE a susţinut activitatea Eurogrupului şi măsurile socio-economice ale Comisiei, a solicitat miniştrilor economiei să monitorizeze situaţia şi să adapteze răspunsul la situaţia în schimbare rapidă.

Liderii celor 27 de state membre au aprobat închiderea frontierelor Uniunii Europene

19 Martie 2020, 09:39

"Vom face "orice este nevoie" pentru a restabili încrederea şi a sprijini redresarea rapidă", a declarat preşedintele Consiliului UE, Charles Michel. Liderii celor 27 de State membre au dat undă verde propunerii Comisiei Europene de a introduce o restricţie temporară pentru toate călătoriile neesenţiale în UE, pentru o perioadă de 30 de zile, pentru a trata coronavirusul. Fiecare Stat va implementa măsura într-un mod coordonat, a explicat Michel, după o videoconferinţă cu şefii de stat şi guvern din UE.
"Pachetul economic a fost adoptat în unanimitate de ţările Uniunii Europene. Începând de vineri, situaţia s-a înrăutăţit, este foarte gravă, este un şoc extern care nu a mai existat niciodată până acum şi trebuie să facem totul pentru a proteja economia şi oamenii. Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentare, dacă situaţia o impune", a declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.
Biroul pentru Afaceri Externe recomandă tuturor cetăţenilor britanici să evite orice călătorie în străinătate, dacă nu este din motive esenţiale, din cauza pandemiei cu coronavirus. Indicaţia este valabilă timp de 30 de zile, dar poate fi prelungită, a declarat ministrul de externe, Dominic Raab, în "‹"‹Camera Comunelor.
Sistemul de sănătate italian "este excelent", problema situaţiei de urgenţă privind coronavirusul este numărul de pacienţi, a spus Boris Johnson în conferinţa de presă zilnică, subliniind că pentru a se încerca să se oprească contaminarea sunt necesare "măsuri fără precedent de la cel de-al Doilea Război Mondial" şi trebuie să acţioneze "žca un guvern de război"ť şi pe frontul economic. "Eu am folosit sistemul de sănătate italian, este excelent, problema nu este sistemul de sănătate, ci numărul de pacienţi", a spus Johnson.
În Spania, infecţiile confirmate cu coronavirus au crescut în continuare, ajungând la 11.000, o creştere cu 2.000 de cazuri într-o zi. Au murit 491 de persoane. Devenită noul epicentru al epidemiei, Uniunea Europeană îşi închide frontierele externe. O întâlnire extraordinară a Consiliului European prin videoconferinţă este programată pentru miercuri.
Măsuri pe modelul italian de astăzi şi pentru Franţa, dar la gările de cale ferată din Paris au fost scene care le-au amintit pe cele de acum câteva zile la Milano, cu băncile pline de oameni care intenţionau să plece înainte să se declanşeze blocarea deplasărilor, decretată luni de preşedintele Emmanuel Macron, pentru a face faţă urgenţei coronavirusului.
Pentru prima dată în istoria sa, Sanctuarul din Lourdes se închide "žpentru ceva timp"ť, a anunţat monseniorul Olivier Ribadeau Dumas, rectorul sanctuarului marian din Pirineii francezi.
Întregul guvern polonez a fost pus în carantină, după ce un ministru a rezultat pozitiv la Covid-19. La rândul său, preşedintele Vladimir Putin a dat asigurări, în schimb, că situaţia coronavirusului din Rusia este "žsub control"ť. ''Organizaţiile medicale, serviciile de frontieră şi alte servicii funcţionează în stare de alertă maximă'', a adăugat Putin.
Numărul persoanelor infectate în Germania a crescut luni cu aproape un sfert, ajungând la 8.009, conform numărătorii comunicate de fiecarelLand şi prezentat de "Sueddeutsche Zeitung". Numărul victimelor a crescut la 22. Cel mai afectat land este încă North Rhine Westphalia cu 3.060 de cazuri, urmat de Bavaria cu 1.352.
Cinci persoane au murit luni în Belgia, dublând numărul de decese în ultimele 24 de ore: acum sunt 10 decese, a scris agenţia de ştiri belgiană, citându-l pe virologul Marc Van Ranst. Centrul naţional de criză a raportat deja 172 de noi infecţii, luni dimineaţă.
La Rio şi Sao Paulo, în Brazilia, a fost declarată stare de urgenţă. Marţi s-a înregistrat primul mort de coronavirus din ţară. Fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva s-a plasat în carantină voluntară, după ce s-a întors în Brazilia la finalul unei călătorii în Europa, dar nu a fost supus testului.
În Argentina, Ministerul Sănătăţii a raportat existenţa altor nouă cazuri, prin urmare bilanţul total se ridică la 65 de contaminaţi pe întreg teritoriul naţional. Sunt şi doi morţi.
În Chile, cazurile de coronavirus ar putea depăşi 40.000 în aprilie, a declarat ministrul Sănătăţii, Jaime Manalich, potrivit căruia aceasta este o posibilitate bazată pe o "žproiecţie aritmetică"ť.
În Ecuador a fost declarată stare de urgenţă.
În Iran, aproximativ 85.000 de deţinuţi au fost eliberaţi temporar în ultimele două săptămâni pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, a spus purtătorul de cuvânt al magistraturii de la Teheran. Mai mult de jumătate sunt prizonieri pentru crime politice. Cazurile de contaminare în ţară se ridică la 16.169, iar în ultimele 24 de ore au murit 135 de persoane.
În Israel, numărul de pacienţi pozitivi la coronavirus a crescut la 304 de cazuri. Guvernul a anunţat noi măsuri restrictive, inclusiv utilizarea tehnologiei informaţionale de investigaţie, dar încă nu s-a decis blocarea ţării.
China a raportat duminică doar un caz la Wuhan şi alte 20 de cazuri contaminate la întoarcerea în ţară. Conform actualizărilor Comisiei Naţionale de Sănătate (NHC), s-au înregistrat 13 morţi, dintre care 12 în provincia Hubei - unde Wuhan este capitală - şi unul în provincia Shaanxi. Printre cazurile mortale, nouă au fost depistate la Beijing, trei la Shanghai şi în Guangdong, iar câte unul în provinciile Zhejiang, Shandong, Guangxi, Yunnan şi Shannxi. Contaminarile la întoarcerea în ţară s-au ridicat astfel la 143.
Între timp, Beijingul a decis, ca răspuns la mişcarea americană de a reduce numărul jurnaliştilor în mass-media din SUA, să ceară corespondenţilor cu paşaport american aflaţi în China, de la "New York Times", "Wall Street Journal" şi Washington Post", ale căror acreditări media urmează să expire până la sfârşitul anului 2020, să anunţe Departamentul de Informaţii al Ministerului de Externe în termen de 4 zile. În termen de 10 zile, potrivit unui comunicat, vor trebui să le returneze, deoarece nu mai sunt autorizaţi să continue să lucreze ca jurnalişti în Republica Populară Chineză, la Hong Kong şi la Macao.
Coreea de Sud a aprobat, joi, o înăsprire a controalelor pentru toate sosirile internaţionale împotriva riscurilor de infectare, în timp ce luni a anunţat 84 de cazuri noi de coronavirus care au dus la un total de 8.320. Conform Centrelor din Coreea pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, numărul morţilor a crescut la 81. În pofida unei creşteri uşoare la 74 de cazuri duminică, tendinţa este sub cota 100 pentru a treia zi la rând. Aproximativ 61% din cazurile confirmate sunt legate de Biserica lui Jesus Shincheonji, secta religioasă Daegu.
"Aceasta este o criză sanitară care marchează epoca noastră"ť, a subliniat OMS luni, avertizând că lupta împotriva acestei "žboli grave, care de asemenea ucide tinerii şi copiii"ť, va dura "žluni întregi". O demonstrează şi cele 87.000 de cazuri de infecţie la nivel mondial, care au depăşit 80.000 în China şi acelaşi lucru este valabil şi pentru numărul de decese, cu mult peste 3.200 din cele peste 7.000 din total.
În Statele Unite, cele două oraşe simbolice, New York şi Los Angeles vor închide şcolile, barurile, restaurantele, cinematografele şi statuia iconică a libertăţii. Şi la Washington se va rămâne acasă, iar în Las Vegas cazinourile vor fi închise, în timp ce în New Jersey s-a declanşat stare de urgenţă. Oraşul San Francisco a ordonat locuitorilor din cea mai mare parte a regiunii golfului să rămână acasă pentru următoarele trei săptămâni şi cât mai departe de alte persoane, pentru a opri răspândirea infecţiei cu coronavirus. Şi în Statele Unite, au fost depăşite 5.000 de cazuri de infecţie cu coronavirus. Numărul morţilor se ridică la aproximativ 100 de persoane, conform datelor autorităţilor federale şi locale.
După un debut lent, cu primul caz înregistrat în Egipt pe 14 februarie, Africa a asistat la o răspândire constantă a coronavirusului şi în mai puţin peste o săptămână, peste 20 de ţări noi au fost infectate, fiind acum 30 de ţări afectate din 54 de state africane, cu 450 de cazuri cunoscute. Cei mai afectaţi sunt în Africa de Nord. Egiptul a înregistrat 166 de cazuri şi patru decese, Algeria 60 de cazuri şi patru decese. Africa de Sud are 62 de cazuri.
Într-o mişcare fără precedent, pentru a combate răspândirea coronavirusului, Australia a interzis cetăţenilor săi să călătorească în străinătate, pe timp nedeterminat. Într-o conferinţă de presă, premierul Scott Morrison a anunţat o "žinterdicţie nedeterminată"ť a călătoriilor în străinătate. "Dacă încetinim răspândirea, salvăm vieţi. Nu plecaţi în străinătate. Este o indicaţie foarte clară", a spus Morrison.

Corul Academic Radio prezintă „Melocinemateca”
Interviuri si reportaje 14 Martie 2023, 12:32

Corul Academic Radio prezintă „Melocinemateca”

Joi 16 martie, de la ora 19:00, Corul Academic Radio invită publicul la Sala Radio, la un concert-spectacol extraordinar,...

Corul Academic Radio prezintă „Melocinemateca”
Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret
Interviuri si reportaje 11 Martie 2023, 09:02

Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret

Radio România aniversează astăzi 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret, care s-a transformat ulterior în...

Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret
Un an alături de Ucraina
Interviuri si reportaje 24 Februarie 2023, 19:38

Un an alături de Ucraina

Centrul de Proiecte Timişoara organizează evenimentul special Un an alături de Ucraina. Din program:

Un an alături de Ucraina
Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro
Interviuri si reportaje 23 Februarie 2023, 09:07

Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro

București FM și Agenția de Presă RADOR lansează vineri, 24 februarie, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina,...

Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro
„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”
Interviuri si reportaje 17 Februarie 2023, 08:44

„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”

Deschiderea oficială a programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” are loc în perioada 17-19 februarie, un...

„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”
Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie
Interviuri si reportaje 08 Februarie 2023, 11:19

Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie

La inițiativa UNESCO, începând din 2011, 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului. Tema ediției din 2023 este “Radioul și...

Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie
Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio
Interviuri si reportaje 28 Ianuarie 2023, 10:51

Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio

În 25 februarie, de la ora 19:00, va avea loc un concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele și Corurile Radio...

Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio
Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată
Interviuri si reportaje 24 Ianuarie 2023, 14:13

Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată

Unii dintre ţăranii români au marcat istoria neamului, laolaltă cu voievozii. Pe cei mai mulți nu-i avem trecuţi în...

Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată