Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „La Suceava au fost mai mulţi pacienţi zero”

Interviu cu ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, în contextul declarării carantinei totale în municipiul Suceava și câteva localități din proximitate.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru: „La Suceava au fost mai mulţi pacienţi zero”

31 Martie 2020, 20:38

Ajutaţi-ne să înţelegem ce se întâmplă la Suceava. Vedem un număr foarte mare de cazuri şi un număr mare de morţi raportat în această seară - înţelegem că decesul lor a survenit în perioada 22-29 martie, dar cazurile de acolo sunt 593 doar în municipiul Suceava.
Nelu Tătaru: Da. Cât am fost la Suceava am putut vedea în realitate situaţia de acolo, iar, când am venit, am venit cu numeroase propuneri unele aplicate atunci, altele aplicate în această seară. La Suceava a fost o transmitere comunitară accelerată, accentuată şi pe fondul multor persoane infectate, dar şi pe fondul unor, eu ştiu, necorelări sau erori atât medicale, cât şi ale managementului local, cât şi al unor anchete epidemiologice care nu şi-au găsit finalul, având în vedere că majoritatea din cei care trebuiau să facă aceste anchete sau din cei care tratau au fost afectaţi. Când am ajuns la Suceava, am găsit o Direcţie de Sănătate Publică fără personal, încât a trebuit să aducem şi în spital, şi la Suceava şi la celălalte spitale din Suceava, precum şi la Direcţia de Sănătate Publică personal nou din clincile universitare din Iaşi şi am reînceput aceste anchete epidemiologice. Am refăcut echipele la unităţi de primiri urgenţe şi am solicitat ca tot ce înseamnă deces, chiar dacă nu a avut nicio legătură, să fie testat. Din acest fapt aveţi şi atât de multe rezultate pozitive, fiindcă toţi cei care erau într-o stare gravă sau erau decedaţi am solicitat să avem şi testări, şi rezultele testării au venit, în general, astăzi, şi am avut şi rezultatele la ele, /.../ le-am raportat astăzi.
Referitor la morţii de acolo, cei care au fost raportaţi astăzi, ştiaţi de situaţia acestora atunci când vă aflaţi acolo, când făcea anchetă acolo?
Nelu Tătaru: Multe decese au fost după ce am plecat, dar am solicitat ca toate care vor fi decese, chiar dacă nu o legătură cu vreun caz care sunt coronavirus, având în vedere focarul în extensie, să-i testăm pe toţi, inclusiv la necropsie pentru coronavirus.
Deci, până la urmă se confirmă toată situaţia de acolo de la Suceava este cauzată de managementul defectuos anterior celui care este acum în funcţie, da? Adică manager care s-a aflat înainte în această funcţie şi toată echipa sa a procedat greşit, ca să fim foarte clari.
Nelu Tătaru: Mangamentul a fost o parte din ce s-a întâmplat acolo. Avem şi nişte persoane care nu au respectat nişte izolări, au umblat libere, şi noi în acest moment considerăm că sunt până într-o 1.000 de persoane care sunt purtători şi care rămân şi circulă liber în oraşul Suceava, pentru asta avem şi motivul carantinării Sucevei.
Şi nu se impune atunci o testare pentru..., mai întâi, dacă ar fi să ne raportăm la medici, pentru toţi medicii din Suceava?
Nelu Tătaru: S-au făcut testări la medicii din Suceava, urmează să se mai facă o parte la cei care sunt încă în activitate. Vor fi testaţi periodic pentru a le vedea şi infectarea, dar în acelaşi timp a-i proteja şi pe ei. În acest moment, mai mult decât o testare înseamnă un echipament de protecţie, fiindcă avem o zonă foarte contaminată şi o zonă de populaţie infectată şi ar trebui ca, în aceste condiţii, să avem precauţiile pe care poate nu le-am avut la început, atât ca şi proceduri, dar cât şi ca echipament.
Vă gândiţi şi la o testare masivă în municipiul Suceava?
Nelu Tătaru: Nu, în acest moment, sunt anchete care se desfăşoară de noua conducere a Direcţiei de Sănătate Publică, pe diferite focare mai mici, în interiorul focarului mare care pot identifica atât contacţi, cât şi asimptomaticii, fiindcă aceştia sunt cei care propagă.
Rămânând tot în registrul la ceea ce s-a întâmplat la Suceava, bebeluşii care au fost aduşi de la Suceava, în Bucureşti, sunt pozitivi sau nu?
Nelu Tătaru: Nu, nu avem un rezultat pozitiv la acei bebeluşi. Ei au fost aduşi la Maternitatea Giuleşti, tocmai pentru că erau cazuri grave, fiind nişte prematuri, dar erau şi cazurile care trebuiau să nu mai stea în zona Sucevei. A fost sau au făcut parte din nişte pregătiri pentru la ce s-a ajuns astăzi.
Referitor la situaţia medicilor, ştim ce s-a întâmplat astăzi la... mai multe spitale, de altfel. Medici care nu mai au curajul să meargă la serviciu. Aţi dat ordin de ministru pentru medicii care îşi dau demisia, de a rămâne preaviz 90 de zile?
Nelu Tătaru: Nu există ordin de ministru. Au fost numeroase idei, propuneri în acest moment dar eu consider că un ordin de ministru face un cadru medical să rămână, să lupte şi să fie în prima linie. Asigurarea cu echipamente, cu medicamente, cu materiale sanitare dau încrederea personalului şi eu cred că acei oameni vor face lucruri pentru care s-au pregătit şi vor da siguranţa de care are nevoie fiecare din locuitorii oraşului respectiv.
Domnule ministru, credeţi că creează un precedent, prin aceste situaţii semnalate de medici, în acest fel?
Nelu Tătaru: Nu vreau să mă gândesc că se creează un precedent, atâta timp cât o să asigurăm tot ce înseamnă echipamente, tot ce înseamnă dotări. Rămâne ca noi să luăm în piept tot ce o să vină în perioada următoare, iar personalul medical este cel care va face, cred, cu brio acest lucru.
Câte paturi libere avem acum la spitalele de boli infecţioase?
Nelu Tătaru: Noi, în spitalele de boli infecţioase avem 2.500 de paturi, da, în momentul ăsta avem în jur de 2.000 de cazuri. Sunt paturi, în condiţiile în care vom începe să externăm cazurile asimptomatice şi uşoare, care se vor trata ori la domiciliu, dacă nu au persoane în vârstă sau dacă nu au o familie pe care vor să protejeze, în condiţiile în care vor merge în alte spaţii amenajate, iar dacă cei care nu au, eu ştiu, locuinţe de domiciliu vor fi, la fel în spaţii amenajate - şi atunci vom decongestiona spitalele.
Şi care ar fi numărul maxim de paturi pe care l-am putea avea într-o săptămână, în două săptămâni?
Nelu Tătaru: Numărul maxim de paturi unde?
În spitalele COVID.
Nelu Tătaru: Când vor intra spitalele de suport în activitate, atunci se va ridica la 7000-7.500 de paturi.
Aţi dat un ordin pentru 36 de spitale COVID, ar fi trebuit să intre astăzi în Monitorul Oficial. Când se va întâmpla acest lucru?
Nelu Tătaru: Nu, nu. L-am dat de ieri. Este încă la Monitorul Oficial. Va intra în această seară cu toate celelalte hotărâri.
Cam care ar fi procentul de acoperire a nevoilor medicilor din punctul de vedere al echipamentelor? Pentru că medicii tocmai asta reclamă: nevoia de echipamente medicale.
Nelu Tătaru: În acest moment, stocurile au început să se asigure. Avem la spitale pentru o săptămână jumătate, două, urmând ca în această săptămână să mai vină nişte transporturi. Ieri a venit un transport de 200.000 de combinezoane care vor fi împărţite mâine, în noaptea asta, mâine şi mâine seară. Sâmbătă a venit un transport de 100.000 de combinezoane care a fost împărţit ieri, măşti, ochelari. În condiţiile în care fiecare din cadrul medical ar trebui să fie reinstruiţi şi să ştie ce poartă fiecare în fiecare secţie în parte. Sunt anumite sectoare de risc, cum sunt unităţile de primiri urgenţe, ATI-ul, şi secţiile de boli infecţioase care au o protecţie suplimentară şi sunt şi celelalte secţii în care precauţiile trebuie să primeze.
Puteţi să le spuneţi medicilor în acest moment că au tot ce le trebuie pentru propria lor siguranţă?
Nelu Tătaru: Pot să le spun că vom face tot posibilul ca să aibă ce le trebuie. În acest moment, am început să încărcăm şi să suplimentăm stocurile care deja erau. Mai rămâne ca managementul unităţilor sanitare respective să aibă discernământul şi realitatea în a distribui aceste materiale către sectoarele care într-adevăr au nevoie.
Dacă este să ne întoarcem puţin la ce se întâmplă în Suceava, putem să afirmăm că Suceava devine noua Lombardie a României?
Nelu Tătaru: Nu suntem încă acolo, dar Suceava, dacă nu închideam, să spun aşa, dacă nu o carantinam şi dacă nu introducem într-adevăr măsurile care trebuie, de izolare şi în interior şi dacă nu asigurăm nişte anchete corecte, putem ajunge la ceva mai grav decât este acum.
Pe de altă parte, mă întorc la informaţia cu care am început discuţia, că un sfert dintre bolnavii din România sunt în Suceava, de COVID-19. Totuşi, cât de grav arată tabloul acesta?
Nelu Tătaru: Acest tablou este un tablou în uşoară extensie faţă de acum patru zile, când am fost la Suceava, dar atunci era ceva deosebit decât este în România în ziua de azi, era un focar cu extensie masivă, un focar care are o transmitere comunitară intensă şi dă şi explicaţia faptului că s-a intrat în carantină cu oraşul Suceava.
Aţi spus că în Suceava sunt în jur de 1.000 de persoane asimptomatice. Cam câte persoane asimptomatice ar fi la nivel naţional în ţara noastră?/csimion/schelaru
Nelu Tătaru: Se preconizează că în jur de 15-20% din persoanele care au intrat pot fi asimptomatice. Noi am carantinat sau izolat până acum vreo două zile în jur de 200.000 pe concetăţeni care veneau. Aşteptăm, şi în funcţie de numărul celor care voi veni până în Sărbătorile Pascale, să putem face o reevaluare.
Unde ar mai fi focare în acest moment, dacă mai sunt în ţara noastră?
Nelu Tătaru: În acest moment sunt focare mici. Sunt focare la Deva, sunt focare la Arad, sunt focare mici în diferite unităţi sanitare; nu sunt ceva asemănător Sucevei.
Dar, referitor la Arad şi referitor la oraşele acestea de graniţă, ne gândim că vor mai veni români, deci s-ar putea să fie şi mai grav sau?
Nelu Tătaru: Depinde de noi. Depinde de noi cât suntem de protejaţi, cât respectăm nişte precauţii, cât putem evalua fiecare nou venit corect, cât cel care este nou venit ne va informa corect, cât va respecta o izolare sau o carantină şi cât va respecta precauţiile.
Pentru că aţi fost personal la Suceava în plină criză acolo, vă temeţi pentru sănătatea dumneavoastră?
Nelu Tătaru: Nu ştiu dacă trebuie să ne temem pentru sănătatea noastră în timp ce este o provocare destul de mare cu care nu ne-am mai întâlnim niciunul dintre noi niciodată. Dacă ne gândim doar la sănătatea noastră, nu cred că vom reuşi să ieşim învingători din acest lucru. Ar însemna ca fiecare dintre noi să ne ascundem sau să nu ieşim în lupta pe care trebuie s-o dăm toată lumea, mai ales noi, corpul medical, iar restul populaţiei prin respectarea cu stricteţe a acestor măsuri pe care le repetăm de mai multe săptămâni.
Există date, aveţi date despre un eventual, nu ştiu, pacient zero, referitor la situaţia de la Suceava?
Nelu Tătaru: Acolo au fost mai mulţi pacienţi zero, dacă vreţi să vorbim. Au fost foarte mulţi care s-au întors din afară./cpodea/ Este o zonă deschisă, o zonă care a găsit şi o parte medicală nepregătită pentru acest lucru. Hai să ne amintim că avem peste 90 de cadre medicale acolo care sunt infectate, avem foarte mulţi care erau internaţi pe la Infecţioase, avem foarte mulţi rămaşi în secţiile lor, avem pacienţi care au preluat. Vă repet, a fost un cumul de nereguli şi de nerespectări epidemiologice.
Mi-aţi precizat care este situaţia, vizavi de paturile libere de la boli infecţioase, dar care este situaţia în privinţa paturilor de la secţiile ATI?
Nelu Tătaru: În acest moment, am evaluate în jur de 1.600 de ATI care au şi ventilatoare, în contextul celor aproape 2.000. Avem şi o rezervă de 10% din paturile din celelalte spitale din ţară, că sunt ele de suport sau sunt spitale judeţene, care pot fi, la un moment dat, utilizate. Rămâne să dotăm şi să... eu ştiu, să facem o utilitate celor care în acest moment... sunt paturi de secţii şi să le transformăm în paturi de terapie intensivă, în momentul în care vom primi şi acele ventilatoare pe care le-am o comandat, atât prin /.../ cât şi prin firma noastră, a Ministerul Sănătăţii.
A crescut capacitatea de testare, domnule ministru?
Nelu Tătaru: da, în acest moment avem 35 de unităţi de testare cu 38 de puncte, şi vor mai fi afectate încă 11 unităţi. Avem o capacitate, repet, o capacitate de aproape 2.000 de teste pe zi, dar nu trebuie să înţelegem că vom avea 2.000, fiindcă cele care au intrat recent în producţie nu au nici manualitatea şi nici rutina ca să facă maximul de teste într-o zi. Urmează ca în săptămâna imediat următoare să putem duce la 2.500 de teste pe zi.
Şi care este maximum în privinţa capacităţii de testare pe zi pe care îl putem atinge?
Nelu Tătaru: Maximul aparatelor pe le avem este aproape de 2.000. Noi, în acest moment, facem 1.700, 1.800, 1.600, depinde de fiecare centru în parte, cât are, cât este rutinat şi cât de mult s-a lucrat pe aparat, atât profesionistul, cât şi cei din jurul lui./lalexandresscu
V-aş întreba şi despre informaţia pe care o avem, conform colegilor mei. Specialiştii de la Oncogen ar fi reuşit o variantă de vaccin. Ce părere aveţi despre această reuşită?
Nelu Tătar: Sunt numeroase studii care se fac. Şi la noi la Timişoara şi în ţările europene, precum şi în Statele Unite. Trebuie să menţionez că un vaccin se păstrează în câteva luni bune, cel puţin şase luni, teste care trebuie repetate, reevaluate pe diferite grupe de vârstă, pe diferiţi pacienţi, ei trebuie să fie sănătoşi, trebuie urmărite efectele secundare, efectele benefice şi după aia putem pune pe piaţă, să spunem că avem un vaccin, şi mai este o regulă: acest virus să rămână cu aceeaşi patogenitate şi să nu-şi modifice acel ARN, pentru a avea într-adevăr un vaccin pentru un virus stabil.
Să-şi facă populaţia planuri pentru 1 mai, pentru perioada în care vor veni şi alte zile libere, nu doar această izolare impusă?
Nelu Tătaru: Nu. Populaţia să ne asculte şi să respecte toate deciziile pe care le luăm noi, fiindcă le facem spre binele întregii populaţii.
Şi o ultimă întrebare, domnule ministru. Ce mesaj aveţi pentru medici? Mesaj de încurajare, dacă-mi permiteţi?
Nelu Tătaru: Ţin să le mulţumesc pentru ce-au făcut până acum şi să- asigur că ce ţine de noi vom face, le vom da siguranţa, aducându-le şi echipamente şi materiale sanitare. Mai rămâne ca ei, împreună cu noi, să nu dezamăgim acest popor într-o perioadă de criză pe care trebuie să o trecem împreună.
RADOR
Foto: Pixabay

Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret
Interviuri si reportaje 11 Martie 2023, 09:02

Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret

Radio România aniversează astăzi 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret, care s-a transformat ulterior în...

Radio România aniversează 50 de ani de la inaugurarea programului 3 pentru tineret
Un an alături de Ucraina
Interviuri si reportaje 24 Februarie 2023, 19:38

Un an alături de Ucraina

Centrul de Proiecte Timişoara organizează evenimentul special Un an alături de Ucraina. Din program:

Un an alături de Ucraina
Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro
Interviuri si reportaje 23 Februarie 2023, 09:07

Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro

București FM și Agenția de Presă RADOR lansează vineri, 24 februarie, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina,...

Lansare eveniment București FM - RADOR: stirilerazboiului.ro
„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”
Interviuri si reportaje 17 Februarie 2023, 08:44

„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”

Deschiderea oficială a programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” are loc în perioada 17-19 februarie, un...

„Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”
Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie
Interviuri si reportaje 08 Februarie 2023, 11:19

Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie

La inițiativa UNESCO, începând din 2011, 13 februarie este Ziua Mondială a Radioului. Tema ediției din 2023 este “Radioul și...

Ziua Mondială a Radioului 2023, sărbătorită pe 13 februarie
Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio
Interviuri si reportaje 28 Ianuarie 2023, 10:51

Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio

În 25 februarie, de la ora 19:00, va avea loc un concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele și Corurile Radio...

Concert-eveniment special "Viața într-o valiză", la Sala Radio
Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată
Interviuri si reportaje 24 Ianuarie 2023, 14:13

Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată

Unii dintre ţăranii români au marcat istoria neamului, laolaltă cu voievozii. Pe cei mai mulți nu-i avem trecuţi în...

Înțelepciunea hâtră a lui Moș Ion Roată
'Hora Unirii' - imn mobilizator pentru înfrăţirea tuturor românilor
Interviuri si reportaje 23 Ianuarie 2023, 13:07

'Hora Unirii' - imn mobilizator pentru înfrăţirea tuturor românilor

Unul dintre simbolurile Unirii Principatelor Române de la 1859 este 'Hora Unirii', imn mobilizator care i-a 'chemat' pe...

'Hora Unirii' - imn mobilizator pentru înfrăţirea tuturor românilor