Agresiune rasistă împotriva paralimpicei la baschet Beatrice Ion, în Italia
Beatrice Ion, în vârstă de 23 de ani, paralimpică la baschet pe două roţi a fost insultată la Ardea, lângă Roma, de un bărbat care i-a contestat parcarea pe locul destinat persoanelor cu handicap.

14 Iulie 2020, 05:34
Beatrice Ion, în vârstă de 23 de ani, care este o sportivă de top a echipei naţionale de baschet cu scaune cu rotile, a trăit momente dramatice, din cauza un atac rasist în apropierea casei familiei sale din Ardea, în provincia Roma. Ea a denunţat episodul, prin câteva postări pe reţelele de socializare: "Lăsând la o parte jignirile aduse pentru că sunt handicapată, agresorul mi-a spus că suntem străini ..., şi că trebuie să ne întoarcem în ţara noastră. Nu spuneţi că rasismul în Italia nu există, pentru că l-am trăit eu astăzi, după 16 ani de când locuiesc aici şi doare ". Chiar dacă precizează: "Este prima dată, însă, când mi se întâmplă un episod similar legat de naţionalitatea mea. Mi s-a întâmplat să fiu jignită din cauza handicapului meu".
"Sunt italiancă", susţine Beatrice, care are poliomelită, contractată la vârsta de trei luni, probabil din cauza unei erori în administrarea vaccinului şi a unei reacţii ulterioare, fapt care nu îi permite să-şi folosească picioarele şi pentru aceasta foloseşte un scaun cu rotile pentru a se deplasa. Un atac ruşinos împotriva unei fete şi a familiei sale, care sunt în Italia de aproape douăzeci de ani.
Beatrice este cetăţean italian de aproximativ şase ani şi a câştigat şi dreptul de a juca cu tricoul albastru sportul pe care îl iubeşte.
"Eu locuiesc în Italia de 16 ani, am cetăţenia italiană, am făcut toate şcolile de aici şi îmi continui studiile într-o universitate italiană. Joc în echipa naţională italiană de baschet cu scaune cu rotile şi mă consider în întregime italiancă şi, totuşi am fost atacată, tata a fost atacat. Vouă, celor care ne-aţi atacat (omul, protagonistul poveştii, era însoţit de alte persoane care se pare că ar fi rămas ferme), să vă fie ruşine: poate că suntem noi străini, dar avem mai multă demnitate decât voi, iar voi, cei care aţi privit fără să faceţi nimic, ar trebui să vă ruşinaţi şi mai mult decât ei".
Această agresiune a fost punctul culminant al unei serii de episoade în care familia a fost implicată. În zona casei lor, pe coastă, există vile care sunt închiriate în sezonul de vară. Beatrice, din cauza dizabilităţii sale, are permisiunea de a parca într-o zonă în care alţii nu au voie. Aceasta a fost probabil şi cauza nemulţumirilor, care au dus la atacul brutal.
Palmares: Bea a început să joace baschet cu scaunul cu rotile la o vârstă foarte fragedă, când avea 11 ani.
"Făceam reabilitare la Santa Lucia, iar fizioterapeutul mi-a spus să mă întâlnesc cu Carlo Di Giusto pentru a încerca baschetul cu scaune cu rotile", a precizat Bea. Di Giusto este un mit al acestui sport, un fel de Meneghin pentru cei care joacă într-un scaun cu rotile. Pe lângă faptul că este antrenorul echipei Santa Lucia, este şi antrenorul echipei Naţionale.
Beatrice a început cu el şi a fost dragoste la prima vedere: "Nu m-am oprit niciodată. Cu Santa Lucia am câştigat 3 campionate de tineret, 2 medalii, 3 Super Cupe italiene, 3 Cupe italiene, iar la Campionatele Europene Lignano Sabbiadoro 2018, cu echipa naţională italiană am fost aleasă în starting five a menifestaţiei".
În prezent, joacă la Amicacci Giulianova, una dintre echipele care au făcut istoria acestui sport în Italia, fondată acum aproape patruzeci de ani de Peppino Marchionni, figură istorică a mişcării paralimpice.
"În Italia există rasism": Datorită angajamentului său cu baschetul, locuieşte în Abruzzo şi urmează cursuri de Ştiinţele Comunicării la Universitatea din Teramo. De un an şi jumătate este logodită cu Roberto, student la inginerie. Clubul său, Amicacci Giulianova, vicecampion al Italiei în 2018, şi-a exprimat solidaritatea prin intermediul reţelelor de socializare: "Cu mare regret, aflăm despre agresiunea vagă din motive rasiale împotriva lui Bea şi a familiei sale. Flagelul rasismului continuă să fie, din păcate, o problemă foarte actuală şi la nivel mondial. Orice formă de rasism este abominabil şi vom continua să luptăm mereu, aşa cum am făcut-o deja, pentru a elimina acest flagel foarte grav, atât în "‹"‹viaţă, cât în "‹"‹sport. #noracism #insiemeAmicacci".
Solidaritatea lui Pancalli: Reacţia lui Luca Pancalli, preşedintele Comitetului Paralimpic italian, a sosit seara: "Vreau să exprim solidaritatea şi apropierea faţă de Beatrice Ion, atletă a echipei naţionale italiene de baschet cu scaune cu rotile, care a fost victima, împreună cu tatăl său, unei ruşinoase agresivităţi fizice şi verbale din motive rasiale", a scris acesta într-o postare.
"Beatrice poartă cu mândrie şi angajament tricoul albastru şi trăieşte în ţara noastră de 16 ani. Este incredibil să comentezi astfel de episoade de ură, violenţă şi ignoranţă. Aceste circumstanţe trebuie să facă pe toată lumea să mai reflecteze încă odată. Sper ca cei responsabili de acest gest oribil, care merită condamnarea fermă a întregii ţări, să fie identificaţi cât mai curând posibil. Aceste persoane ar trebui să facă cel puţin o lună voluntariat într-un club de sport paralimpic. O astfel de experienţă i-ar putea învăţa respectul şi coexistenţa civilă", a concluzionat Pancalli.
RADOR
Foto: Pixabay