Ce spun medicii de familie referitor la deciziile de carantinare
Deciziile de carantinare şi izolare emise de Direcţia de Sănătate Publică ajung cu întârziere la pacienţi, acuză medicii de familie.

21 August 2020, 00:46
Fără aceste documente, doctorii spun că nu pot elibera concediile medicale. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa recunoaşte că sunt probleme şi le recomandă constănţenilor să solicite deciziile şi pe e-mail.
Direcţia de Sănătate Publică trebuie să elibereze deciziile privind carantinarea sau izolarea de aproximativ o lună. Dacă legea prevede că DSP trebuie să emită aceste documente în cel mult 8 ore de la informarea făcută de medicul curant, nu la fel de repede ajung deciziile la cei aflaţi în izolare sau carantină. În lipsa acestui act, doctorii nu pot elibera concediile medicale, atrage atenţia preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie "Tomis", dr. Rozalia Zitta Popa.
Dr. Rozalia Zitta Popa - „Şi în acest moment, medicii de familie nu au cunoştinţă de procedură. De la pacient aflăm că deciziile de carantină vin la domiciliu de la Poliţie, la Poliţie, la Prefectură, DSP-ul trimite la Prefectură. Teoretic, nici nu ar trebui să ne intereseze aceste aspecte, dacă aceste decizii ar ajunge în timp la pacienţii noştri.”
Directorul DSP Constanţa, Cristina Schipor, ştie de aceste probleme şi face apel la constănţeni să semnaleze cazurile în care nu au primit deciziile.
Cristina Schipor - „Direcţia este sprijinită de Poliţie, prin înmânarea deciziilor persoanelor care sunt în carantină, izolare, depinde de situaţie. Trebuie să avem în vedere că a fost şi o cantitate foarte mare de lucru şi de eliberare a deciziilor şi pe perioada adeverinţelor, pe perioada aceea în care am avut vid legislativ şi chiar după aceea. Eu cred că lumea este îndreptăţită să se plângă că nu a primit. Noi am mai dat şi pe e-mail. Deci, fac apel la populaţie, eventual, dacă nu a primit, să ne scrie, că noi o să trimitem şi pe e-mail deciziile.”
Medicii de familie spun că în situaţia în care datele de pe concediul de odihnă nu coincide cu cele din decizia emisă de DSP, Casa de Asigurări nu le validează.
RADOR
Foto: Pixabay