În ţară, există şcoli care nu au personal medical angajat
În ţară, există încă şcoli care nu au personal medical angajat şi se bazează pe sprijinul medicilor de familie pentru a asigura serviciile sanitare pentru elevi.

02 Septembrie 2020, 11:24
În judeţul Mureş, de exemplu, în cele 102 unităţi administrative, există 71 de cabinete medicale şcolare şi doar jumătate dintre ele au medici. Transmite corespondentul RRA, Marcela German.
Preşedinta Asociaţiei de Medicină Şcolară Mureş, Adriana Neghirlă, atrage atenţia că, în continuare, şcolile de la ţară se bazează pe medicii de familie, care greu vor face faţă cererilor: „Angajări nu s-au făcut, în schimb, ne-au ieşit la pensie trei asistente. Problema este aşa, că avem medici în oraşe, sunt supranormaţi şi asistente medicale ar mai trebui. În mediul rural foarte rar sunt asistente medicale, medici nu sunt angajaţi.”
În Mureş există 102 municipii, oraşe şi comune.
Adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Sabin Păşcan: „Avem 71 de cabinete medicale, acestea sunt deservite de 35 de medici, respectiv 51 de asistente şi opt cabinete stomatologice cu opt medici şi şase asistente. În mediul rural, acolo unde numărul elevilor nu este suficient de mare pentru a permite înfiinţarea de cabinete şcolare, personalul medical este, într-adevăr, asigurat chiar prin medicul de familie sau prin asistentele angajate în cabinetele medicilor de familie.”
Mai bună este situaţia în marile oraşe. Sarcinile personalului din cabinet sunt să asigure nu doar triajul epidemiologic şi urgenţele, ci si prevenţia prin educaţie sanitară.
RADOR
Foto: Pixabay