Legea privind eliminarea pensiilor speciale, supusă la vot
Legea privind eliminarea pensiilor speciale va fi supusă la vot, marți, 28 ianuarie, în Camera Deputaţilor, la Bucureşti.

28 Ianuarie 2020, 05:22
Dacă proiectul PNL nu va fi adoptat, guvernul e decis să îşi asume răspunderea pentru eliminarea pensiilor speciale, a anunţat Robert Sighiartău. Deputatul PNL a adăugat că ar trebui eliminate pensiile speciale aferente tuturor categoriilor mai puţin pe cele ale militarilor, deoarece îşi riscă viaţa pentru ţară. De partea cealaltă, social-democraţii spun că vor vota în favoarea documentului, dar vor cere excluderea din text a amendamentului care elimină renta viageră a sportivilor, artiştilor şi oamenilor de ştiinţă, a anunţat liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis. Şi tot mâine, Autostrada Unirii Târgu Mureş-Iaşi va fi trecută printre ordonanţă de guvern de la parteneriatul public privat la Ministerul Transporturilor.
Parlamentarii Partidului Naţional Liberal au avut astăzi discuţii cu unii membri ai guvernului pentru armonizarea punctelor de vedere între legislativ şi executiv înainte de începerea sesiunii ordinare. S-au prezentat pe rând miniştrii economiei, dezvoltării, transporturilor, finanţelor şi educaţiei. Discuţiile au avut loc separat, fiecare ministru prezentând proiectele avute în vedere. Între acestea, modificarea legii energiei şi gazelor, atragerea de fonduri europene pentru implementarea unui program pilot de extindere a reţelei de gaze, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, informatizarea ANAF sau extinderea programului pilot masă caldă la 150 de unităţi de învăţământ. În atenţia parlamentarilor liberali a fost şi proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor acordate militarilor şi poliţiştilor, proiect ce va fi dezbătut mâine în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în cazul acestui document. Liderul de grup al PNL, deputatul Florin Roman, spune că probabil unele partide vor solicita retrimiterea la comisiile de specialitate, pe motiv că la dezbaterea din Comisia de muncă la proiectul iniţial al PNL au fost aduse amendamente prin care sunt eliminate rentele viagere pentru sportivi şi indemnizaţiile pentru artişti şi oameni de ştiinţă.
Noi vom solicita în plen, pe procedură, ca aceste amendamente să fie supuse dezbaterii în plen şi sigur că, dacă ele sunt respinse, nu mai fac parte din corpul legii. Din punctul nostru de vedere, nu este necesară retrimiterea la comisie; pur şi simplu, PSD trebuie să vină să-şi asume introducerea acelor amendamente, care la momentul respectiv au scandalizat inclusiv conducerea PSD, să le respingem la vot şi să votăm proiectul aşa cum este.
ocial-democraţii spun că vor vota în favoarea eliminării pensiilor speciale, dar vor cere excluderea din text a amendamentului care elimină renta viageră a sportivilor, artiştilor şi oamenilor de ştiinţă, a anunţat Alfred Simonis: „Am introdus pe ordinea de zi în urmă cu două săptămâni proiectul acesta, care face referire la abrogarea la pensiile speciale, iar mâine vom vota în consecinţă pentru eliminarea acestor pensii. Lideri marcanţi ai PNL au anunţat că în cel mult 30 de zile vor elimina aceste pensii speciale. Au mâine ocazia să vină să elimine pensiile speciale. Şi orice tertip de amânare a acestui vot nu face decât să demonstreze încă o dată că, de fapt, nu doresc eliminarea acestor pensii speciale”.
Pe de altă parte, pentru parlamentari a fost ultima zi de depunere a amendamentelor la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe 29 ianuarie. USR a anunţat că a depus mai multe amendamente care vizează, printre altele, eliminarea cerinţei de a avea viză de flotant mai veche de 90 de zile pentru a vota în localitatea de reşedinţă şi revenirea la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin. Iar social-democraţii anunţă că la sfârşitul acestei săptămâni vor depune moţiunea de cenzură împotriva guvernului Orban, ca urmare a angajării răspunderii. PSD susţine că legile electorale nu pot fi modificate ca mai puţin de un an înaintea alegerilor, aşa cum prevăd o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, dar şi recomandările Comisiei de la Veneţia.
RADOR
Foto: Pixabay