Mulți bolnavi de cancer refuză tratamentul de teama COVID-19
Perioada de pandemie a redus drastic numărul pacienţilor nou-diagnosticaţi, situaţie care se întâlneşte, de altfel, în toate centrele medicale din ţară.

03 August 2020, 18:04
Deoarece activitatea medicală a fost serios bulversată, mulţi pacienţi oncologici refuză să mai vină la tratamente de teama COVID, a precizat şefa Clinicii de Oncologie din Tg. Mureș, prof. dr. Cornelia Togănel: "Pe de-o parte, unii dintre pacienţi au avut reţineri în a se prezenta la unităţi sanitare pentru investigaţii şi a fi depistaţi cu o eventuală afecţiune oncologice şi pe de altă parte, alte investigaţii nu s-au putut face. Deci, toată activitatea medicală a fost bulversată de COVID. Cu 30-40% a scăzut numărul pacienţilor nou diagnosticaţi cu cancer şi avem mulţi pacienţi care sunt diagnosticaţi şi au refuzat să vină la tratament, de teama infectării cu COVID."
Testarea pacienţilor oncologici care vin din alte judeţe este o problemă nereglementată legal şi care dă bătăi de cap, atât medicilor, cât şi pacienţilor.
Bolnavii care vin la Târgu Mureş, de regulă, cer aici testarea, mai spune şefa Clinicii de Oncologie, dr. Cornelia Togănel: "De cele mai multe ori, îi testăm noi aici (pacienţii din alte judeţe) pentru că, se pare, că au o reţinere. Nu ştiu de ce nu merg acolo (în judeţele de unde provin). Dacă se hotărăsc să vină aici, atunci facem noi şi testarea, şi tratamentele şi absolut totul. Îi preluăm de la zero. Pacienţi oncologici cu COVID au fost foarte puţini. Noi am avut până acum sub 10 pacienţi infectaţi COVID."
La Târgu Mureş, Clinica de Oncologie funcţionează de luni bune într-o altă clădire, la Clinica de Prematuri, din cauza lucrărilor ample de renovare la vechea clădire unde se construieşte şi un buncăr de radioterapie.
În această perioadă, activitatea gratuită de radioterapie de la Târgu Mureş a fost mutată la Clinica TopMed.
RADOR
Foto: Pixabay