O acţiune de donare de sânge a avut loc înainte de Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare
Un grup de preoţi şi credincioşi, însoţiţi de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost prezent, joi, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanţa pentru a dona sânge.

21 Februarie 2020, 10:50
Acţiunea face parte din cadrul protocolului de colaborare încheiat în anul 2018 între instituţia de cult şi CRTS.
Prezent la acţiunea de donare, IPS Teodosie a precizat că: "Noi trebuie să fim solidari unii cu alţii. Mulţi semeni de-ai noştri au nevoie de sânge pentru a trăi. De aceea, a dona sânge este un lucru necesar. Noi, slujitorii Bisericii, încurajăm şi dăm şi exemplu personal prin aceste acţiuni, care sunt un semn de iubire faţă de semenii noştri. De aceea, îndemn şi pe credincioşii cărora le permite sănătatea să vină cât mai mulţi să doneze sânge, pentru că, dăruind, obţii o bucurie că ai ajutat pe semenul tău, dar şi pe tine, împrospătându-ţi sângele, cu conştiinţa că ai făcut o faptă bună la chemarea lui Dumnezeu".
Duminică, 23 februarie, Biserica Ortodoxă va fi în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi sau a Lăsatului sec de carne, care deschide Săptămâna albă (a brânzei). Creştinii lasă sec de carne pregătindu-se pentru intrarea în cele 48 de zile de post ce preced Învierea Domnului.
Duminica aceasta este supranumită "a Înfricoşătoarei Judecăţi" întrucât la Sfânta Liturghie se citeşte Evanghelia care face referire la acest moment universal al umanităţii: Judecata divină, la a Doua Venire a lui Hristos, la sfârşitul veacurilor acestei lumi. Mănăstirile din nordul Moldovei au intrat în patrimoniul universal şi prin picturile exterioare, care cuprind şi scena Înfricoşătoarei Judecăţi.
Expresia "lăsatul secului" provine din limba latină (saeculum) şi înseamnă "a lăsa cele lumeşti, seculare", în sensul de a ne opri de la alimente, plăceri îngăduite, păcate sau fapte rele, deoarece prin Lăsatul secului credincioşii se pregătesc de asceza Postului Sfintelor Paşti. În Săptămâna Albă creştinii renunţă la preparatele făcute din orice fel de carne, având dezlegare la produse lactate, ouă şi peşte.
În ajunul Lăsatului sec de carne, sâmbătă, 22 februarie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea de obşte a morţilor - Moşii de iarnă. "Moşii şi strămoşii" sunt înaintaşii noştri adormiţi întru nădejdea Învierii.
Duminică, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie al biserica "Naşterea Sf. Ioan Botezătorul" din Constanţa, zona Brotăcei.
Marţi, 25 februarie, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, urmată de sinaxa stareţilor şi a stareţelor din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.
RADOR
Foto: Pixabay