România a solicitat Comisiei Europene zece milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului
România a solicitat Comisiei Europene zece milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului, atunci când acesta va fi disponibil - a anunţat ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru.

09 August 2020, 05:37
El a precizat că dozele vor fi folosite în primul rând pentru personalul medical, cei cu vârste extreme sau care au comorbidităţi. Ministrul a avertizat, ieri, la Iaşi, că multe cazuri de îmbolnăviri apar după ce oamenii se întorc din vacanţe şi a reamintit că numărul bolnavilor de COVID-19 depinde foarte mult de modul în care oamenii înţeleg să poarte măştile de protecţie şi să respecte distanţarea.
Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, declarat că, la nivel naţional, s-au identificat 3 riscuri majore de infectare: „Argeş, Dâmboviţa, Prahova. În general sunt de actitivăţi economice, de transport - navetist intrajudeţean sau interjudeţean, pe locul trei ar veni, să spunem, turismul, dar în celelalte regiuni majoritatea sunt din turism”.
În Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi şi cele patru spitale suport-COVID sunt, în prezent, 378 de pacienţi, veniţi şi din alte judeţe din regiune. Iar asta înseamnă că s-a atins capacitatea maximă de internare. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că pentru deblocarea situaţiei s-a cerut ajutorul Spitalului Militar din Iaşi.
Nelu Tătaru: „Dacă în urmă cu o lună de zile, să spunem, ne confruntam cu solicitarea pacienţilor de a se externa şi asimptomaticilor, de a nu rămâne o oră în spital, în acest moment ne confruntăm cu temporizarea plecării din spital de către pacienţi, chiar şi asimptomatici, de aceea avem o suprapopulare la tot ce înseamnă secţii de boli infecţioase, pneumologie sau spitalele-suport COVID. Am evaluat Spitalul Militar, cu acordul domnului ministrul Ciucă, pentru a putea introduce în circuitul suport-COVID a acelui corp de la Spitalul Militar.”
Ministrul sănătăţii se aşteaptă ca, de săptămâna viitoare, să apară o stagnare a ratei îmbolnăvirilor, dar a atras atenţia că evoluţia situaţiei depinde de modul în care populaţia respectă măsurile sanitare.
RADOR
Foto: Pixabay