Transportul alternativ de persoane se face, de astăzi, numai cu autorizaţie
Transportul alternativ de persoane se face de astăzi numai cu autorizaţie, pentru că au intrat în vigoare noile reglementări privind această activitate.

01 Februarie 2020, 08:39
Sunt cinci platforme digitale care au obţinut avizul tehnic de funcţionare şi peste 22 de mii de ecusoane eliberate doar pentru Bucureşti şi Ilfov.
Autoritatea Rutieră Română este instituţia responsabilă cu autorizarea firmelor de transport alternativ şi a şoferilor parteneri, în timp ce Ministerul Transporturilor şi Comunicaţiilor eliberează documentele necesare pentru aplicaţiile de profil. Pentru a face transport alternativ de persoane, conducătorul auto, cu vârsta minimă de 21 de ani, trebuie să deţină cumulativ permis categoria B de cel puţin 2 ani, cazier curat, atestat profesional şi aviz medical cu menţiunea „apt”. De asemenea, este obligatoriu să nu fi avut permisul suspendat în ultimul an pentru consum de alcool sau pentru producerea unui accident grav. În ceea ce priveşte maşina utilizată, se cere asigurare pentru pasageri şi bagaje, dar şi Inspecţie Tehnică Periodică (ITP) la 6 luni, aşa cum prevede legea şi pentru taximetria clasică. Pe parbriz şi pe lunetă se aplică un custom pătrat pentru ca maşina să poată fi depistat în trafic şi, totodată, clientul să vadă că şoferul este autorizat. Operatorul de transport alternativ este obligat să utilizeze doar autoturismele pentru care s-au emis copii conforme şi care sunt înscrise în platforma digitală. Totodată, şoferii care nu respectă noile reguli primesc amenzi şi riscă imobilizarea maşinii. Pe site-ul Autorităţii Rutiere Române, www.arr.ro, există o secţiune dedicată pentru verificarea transportului alternativ care funcţionează prin simpla introducere a numărului de înmatriculare.
RADOR
Foto: Pixabay