Iași: Au fost semnate două proiecte pentru educația copiilor din mediul rural
Două proiecte, de aproape 13 milioane de lei, au fost semnate la Ministerul Fondurilor Europene, de Președintele Consiliului Județean Iași și al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, Maricel Popa.

03 Mai 2018, 08:39
Proiectul „O șansă egală pentru toți. Educație inclusivă în unitățile școlare” se va derula pe o perioadă de 36 luni cu un buget de peste 6,3 milioane lei și va fi implementat împreună cu Școala Gimnazială nr. 1 Bălteni, (județul Vaslui), Școala Mihai Eminescu Lipova, Colegiul Naţional Ferdinand I (județul Bacău), Școala Gimnazială Prisăcani, Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu“, Școala Gimnazială „Gh. I. Brătianu” și Școala Gimnazială „Elena Cuza“ (din județul Iași).
Maricel Popa subliniază faptul că, proiectul urmărește creşterea gradului de participare la învăţământul preşcolar a unui număr de 530 de copii între 3-5 ani, în special a celor 308 copii cu risc de părăsire timpurie a școlii din mediul rural din școlile implicate precum și reducerea şi prevenirea abandonului şcolar prin măsuri integrate pentru un grup de 1955 de elevi din clasa pregătitoare și clasa a VIII-a, aparținând grupurilor vulnerabile, din care, 915 din mediul rural.
Un alt obiectiv îl reprezintă creşterea calității actului educațional prin îmbunătățirea competenţelor profesionale pentru 261 de cadre didactice și personal calificat în școlile cu risc educațional, prin oferirea de pachete pentru mobilitate profesională. Banii primiți vor fi utilizați și la îmbunătățirea și diversificarea serviciilor educaționale în școli și grădinițe, la refacerea sau reparația instalațiilor termice, anveloparea școlilor, amenajare și dotare a spațiilor aferente desfășurării activităților educaționale cu grupurile țintă ale proiectului.
Școlarii și preșcolarii din comunele Lipova și Șipote vor primi câte un microbuz școlar nou, iar cei din Bălteni vor beneficia de programe tip școală după școală. Organizarea unei școli mobile pentru 1180 de copii va contribui la reducerea riscului de abandon școlar.
Un al doilea proiect, „PACT – Parteneriat activ pentru calitate și transfer de cunoștințe în comunități școlare din județele Botoșani și Suceava” urmărește creșterea gradului de școlarizare a 530 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani și reducerea și prevenirea abandonului școlar pentru aproximativ 2000 de elevi din clasele primare și gimnaziale.
261 de cadre didactice vor beneficia de îmbunătățirea competențelor profesionale, iar acolo unde este necesar se va proceda la oferirea de pachete pentru mobilitate profesională, în vederea atragerii de personal calificat în acele unități de învățământ în care învață copii cu risc educațional.
Vor fi organizate tabere, cluburi de timp liber și activități bazate pe voluntariat pentru a facilita accesul la activități de educație non-formală pentru 1736 de elevi din comunitățile vizate de proiect și alte investiții adaugă preșdintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa.
Sursa: Raluca Daria Diaconiuc
Sursa Foto: Antena 1