Ambasadorul britanic la Bucureşti: foarte puţine lucruri se vor schimba după Brexit
Preşedintele României, Klaus Iohannis, spunea că ieşirea pentru prima dată a unui stat din Uniunea Europeană va influenţa evoluţia proiectului european, antrenând o nouă dinamică la nivelul Uniunii.

31 Ianuarie 2020, 08:20
Într-o declaraţie de presă, Klaus Iohannis afirmă că România îşi exprimă speranţa că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat şi un aliat de încredere, punctând şi că după Brexit, cetăţenii români vor putea să îşi exercite neîngrădit drepturile dobândite. Preşedintele Iohannis subliniază că Romania îşi doreşte să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Marea Britanie, astfel încât relaţia bilaterală post-Brexit să se consolideze pe dimensiunile de interes comun pentru cele două state. Ambasadorul britanic la Bucureşti, Andrew Noble, a dat astăzi asigurări că foarte puţine lucruri se vor schimba anul acesta după Brexit, atât în relaţia dintre Uniune şi Londra, cât şi pentru românii care trăiesc în Regatul Unit.
Într-un mesaj pe Facebook, ambasadorul a explicat că în 99% din cazuri, Marea Britanie şi Uniunea Europeană vor continua anul acesta să lucreze împreună în acelaşi fel ca până acum, datorită perioadei de tranziţie, care se va încheia pe 31 decembrie, ceea ce înseamnă, a spus Andrew Noble, că românii vor continua să călătorească în Marea Britanie, să studieze sau să aibă schimburi comerciale în aceleaşi condiţii ca şi până acum. Ambasadorul a precizat că această perioadă de tranziţie va fi folosită pentru negocieri privind viitoarea relaţie dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Andrew Noble a atras atenţia că acordul de retragere a Marii Britanii din Uniune garantează lucrătorilor europeni, inclusiv români, drepturi importante: „Cetăţenii români care sunt rezidenţi în mod legal în Marea Britanie înainte de sfârşitul anului 2020 pot să îşi petreacă restul vieţii în Marea Britanie beneficiind de aceleaşi drepturi ca şi până acum, cu schimbări minime. Cu toate acestea, este important să se înregistreze în Marea Britanie sub schemele de rezidenţă "settled" sau "pre-settled". 435.000 de români s-au înregistrat deja.”
Andrew Noble a precizat că atâta vreme cât românii din Marea Britanie îşi păstrează statutul legal de rezidenţă, drepturile lor nu vor fi afectate.
RADOR
Foto: Ăixabay