Bilanţ al DNA, prezentat de procurorul şef al instituţiei, Crin Bologa
Mai mult de jumătate dintre persoanele trimise anul trecut în judecată de DNA, au fost achitate de instanţele de judecată - 52%, faţă de doar 36% în 2018.

09 Martie 2020, 00:03
Precizarea a fost făcută luni de procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, la bilanţul instituţiei, unde a subliniat şi că această situaţie arată o vulnerabilitate care trebuie analizată pentru a identifica atât cauzele, cât şi soluţiile. El a mai arătat că din totalul de 500 de inculpaţi trimişi în judecată, aproape o treime ocupau funcţii de conducere, control sau demnităţi publice, iar în urma condamnărilor definitive au fost recuperate prejudicii estimate la 119 milioane de euro.
Magistratul a precizat că practica judiciară a fost influenţată în 2019 de efectele unor decizii ale Curţii Constituţionale care au dus în multe cazuri la dezincriminarea unor fapte, excluderea unor probe de instanţele de judecată şi rejudecarea unor dosare în care existau decizii definitive. Procuroul şef Crin Bologa a enumerat dosare mediatizate finalizate prin decizii definitive de condamnare, precum cele ale lui Liviu Dragnea, Radu Mazăre, Ovidiu Blejnar sau Nicuşor Constantinescu. Potrivit procurorului şef al DNA, un aspect de remarcat este cel privind tipologia celor mai frecvente infracţiuni reţinute de procurorii în rechizitorii şi în acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, respectiv luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuzul în serviciu şi infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. În urma condamnărilor definitive, au fost recuperate prejudicii estimate la 119 milioane de euro.
RADOR
Foto: Pixabay