Curtea Constituţională din România anulează modificările Codului Penal
Curtea Constituţională a României a anual modificările aduse Codului Penal de social-democraţii de la guvernare, care ar fi oprit multe cazuri de luptă anticorupţie într-una dintre cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană.

29 Iulie 2019, 14:30
Hotărârea vine într-un moment sensibil, după protestele de stradă de sâmbătă ale românilor indignaţi de răspunsul lent al autorităţilor la asasinarea a două fete adolescente. Protestatarii au susţinut că modul greşit în care s-a intervenit în cazul crimelor a arătat că schimbările aduse legislaţiei judiciare au slăbit nu doar cazurile anticorupţie, ci şi capacitatea statului de a lupta împotriva delictelor mai grave. Este a doua oară când Curtea Constituţională a oprit modificările Codului Penal făcute de coaliţia de guvernare care îi include pe social-democraţi şi pe aliaţii lor din cadrul ALDE. Modificările includ micşorarea numărului de limitări care reglementează unele infracţiuni, o mişcare care ar închide automat o serie de cazuri, scurtarea termenelor de detenţie şi dezincriminarea neglijenţei la locul de muncă.
Coaliţia de guvernare a revizuit iniţial codurile de anul trecut, determinând avertismente din partea Comisiei Europene conform cărora modificările propuse reprezintă o anulare a unui deceniu de reforme democratice şi de piaţă. De la preluarea puterii, la sfârşitul anului 2016, guvernul a făcut o serie de schimbări legale şi de personal care sunt văzute ca ameninţări la adresa independenţei justiţiei şi care au ridicat îngrijorări în UE, în Departamentul de Stat al SUA şi în rândul miilor de magistraţi locali.
Curtea Constituţională va publica mai târziu motivarea hotărârii de luni. Proiectele de lege se vor întoarce în parlament, care trebuie să le modifice în acord cu decizia Curţii.
Comisia de la Veneţia, organismul consultativ privind problemele constituţionale al Consiliului Europei, principalul organism european de supraveghere a respectării drepturilor omului, a recomandat anterior anularea în totalitate a celor două legi.
Foto: Pixabay