Date statistice privind infectările cu noul coronavirus la nivel naţional
Date statistice privind infectările cu noul coronavirus la nivel naţional, în contextul pregătirilor pentru începutul de an şcola. Detalii:

10 Septembrie 2020, 08:00
În România a fost depăşit astăzi plafonul de 97.000 de infectări cu noul coronavirus. Testele la nivel naţional au relevat că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate încă 1.136 de cazuri noi de persoane infectate. 41 de oameni au murit de ieri din această cauză şi 460 sunt internaţi la Terapie Intensivă. Autorităţile urmăresc cu deosebită atenţie evoluţia acestor cifre, mai ales în contextul pregătirilor pentru noul an şcolar.
Specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică spun, în raportul săptămânal, că în perioada 31 august-6 septembrie, 34,4% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Bacău, Iaşi, Bihor şi Prahova. 31% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Iaşi, Argeş, Maramureş şi Timiş. Un caz din 19 a fost înregistrat la personalul medical. Specialiştii INSP au mai precizat că un procent de 80,4% din totalul deceselor a fost înregistrat la persoanele peste 60 de ani, iar 60% din decese au fost bărbaţi. 94,9% din persoanele decedate aveau cel puţin o boală asociată. Totodată ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat la DIGI 24 că, dacă nu se respectă măsurile de prevenire a infectării cu noul coronavirus, se aşteaptă ca după începerea şcolilor să se ajungă şi la 2.000 de cazuri pe zi.
Nelu Tătaru: „Noi în cazurile pe care le prevedem cu aceste măsuri să nu trecem 1.500 pe zi. Dar nerespectarea unor reguli poate să ne ducă şi la peste 2.000 de cazuri noi pe zi. Depinde doar de noi toţi dacă avem un scenariu în care avem o evoluţie favorabilă, chiar descrescândă la un moment dat, în octombrie, sau dacă reluăm o pantă ascendentă, tocmai cu un număr de cazuri noi. Dacă noi începem pe 14, să ne gândim că cele două săptămâni merg spre sfârşitul lunii.”
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila, a precizat la Radio România Actualităţi, în emisiunea "România - Stare de alertă", că organizarea şcolilor în condiţii de pandemie este diferită şi fiecare director de şcoală trebuie să aleagă scenariul corespunzător situaţiei epidemice din zonă.
Alexandru Rafila: „Fiecare scenariu aplicabil trebuie să ţină cont, sigur, de cifrele legate de epidemie la nivel local, dar trebuie să mai ţină cont şi de unde sunt localizate aceste cazuri, sunt situaţii când toate cazurile de exemplu sunt concentrate într-un centru de îngrijire bătrâni sau la persoane cu dizabilităţi şi atunci aceste cifre nu ar trebui să afecteze activitatea şcolară la nivelul localităţii în cazul în care alte cazuri în localitate nu se înregistrează. Depinde foarte mult mărimea claselor, nu mă refer neapărat la mărimea fizică a clasei, ci la numărul de copii care participă la cursuri în aceeaşi perioadă, şi atunci sigur că scenariul galben poate că este recomandat, dar dacă sunt puţini copii într-o clasă, mai ales în mediul rural se întâmplă acest lucru, atunci cred că ei pot să îşi desfăsoare activitatea în acelaşi timp în şcoală.”
În ultima perioadă numărul de cazuri noi de infecţie cu SARS-CoV-2 a fost constant, în jur de 1.300, cu mici variaţii.
RADOR
Foto: Pixabay