România se menţine pe un platou avansat în privinţa infectărilor cu noul coronavirus
România se menţine pe un platou avansat în privinţa infectărilor cu noul coronavirus.

22 Septembrie 2020, 21:39
Au fost înregistrate în ultimele 24 de ore aproape 1.060 de noi infectări cu noul SARS-CoV-2, cu Bucureştiul, Suceava, Braşovul, Argeşul şi Prahova dominând lista naţională. A crescut şi se apropie de 500 numărul bolnavilor aflaţi la terapie intensivă, iar totalul celor internaţii depăşeşte acum 7.100 de pacienţi.
Raportul realizat de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că în săptămâna 14-20 septembrie, 32,8% din totalul cazurilor s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timiş şi Suceava. 32% din totalul deceselor au fost înregistrate în Bucureşti, Maramureş, Bihor, Hunedoara şi Prahova. De asemenea, în 11 judeţe şi municipiul Bucureşti se înregistrează o rată de incidenţă cumulată de peste 100 la suta de mii de locuitori. Se înregistrează un trend ascendent în 15 judeţe. 80,7% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 de ani, iar 95% din persoanele decedate aveau cel puţin o boală asociată. Unul din 23 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personalul medical. În această perioadă se discută tot mai mult despre vaccinul anti - COVID-19, când va fi gata, cum va fi transportat şi cine îl va administra populaţiei. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila, a precizat la DIGI 24 că în momentul în care va fi gata un vaccin, primii care vor trebui să fie vaccinaţi sunt cei din categoriile de populaţie aflate la risc şi personalul medical. În acelaşi timp, medicul a atras atenţia că vaccinul anti - COVID-19 trebuie stocat la temperaturi de minus 70 de grade Celsius. Profesor doctor Alexandru Rafila menţionează că autorităţile ar trebui să se preocupe încă de pe acum de modul de administrare a vaccinului împotriva noului coronavirus.
Alexandru Rafila: „Ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul, să se facă catagrafia tuturor grupurilor vulnerabile, cât să poată să fie vaccinate. Vaccinurile noi, revoluţionare, care conţin ARN, trebuie transportate -70 - 80 de grade şi nu există în nicio ţară, inclusiv în România, capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipiente care conţin gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare, unde pot să rămână la refrigerare un timp de câteva zile.”
Profesor doctor Alexandru Rafila a mai adăugat că aceste vaccinuri cel mai probabil vor trebui să fie administrate în două doze, mai ales persoanelor vârstnice, ele având nevoie de o stimulare imunitară mai consistentă.
RADOR
Foto: Pixabay