Ursul ar putea rămâne în lista speciilor strict protejate
Urşii ar putea să rămână în lista animalelor protejate potrivit votului pe articole dat de plenul Camerei Deputaţilor asupra proiectului de lege prin care se modifică legea vânătorii.

10 Decembrie 2019, 08:57
Iniţial senatorii au adoptat în septembrie un amendament care permite includerea urşilor printre speciile la care vânătoarea era permisă fără restricţii în sezoanele prevăzute de lege. Deputaţii au eliminat însă această prevedere, iar votul final asupra proiectului de lege este aşteptat miercuri. Plenul Camerei Deputaţilor a decis cu 97 de voturi pentru, 19 împotrivă şi o abţinere să elimine o prevedere votată de Senat prin care se dădea undă verde pentru vânarea urşilor pentru următorii cinci ani. Astfel, ursul rămâne în lista speciilor strict protejate. Totodată, potrivit modificărilor adoptate de deputaţi, pot vâna doar cei care deţin permis în acest sens, iar imobilizarea animalelor care pun în pericol viaţa oamenilor sau bunurile acestora de către personalul autorizat al Ministerului Afacerilor Interne nu este considerată acţiune de vânătoare. Liderul de grup al deputaţilor liberali, Florin Roman, a subliniat că pentru modificarea legii vânătorii este nevoie de o discuţie echilibrată, care să ia în considerare toate părţile implicate: „În calitate de parlamentar am fost solicitat de două ori de persoane care au fost atacate de urs. Există şi cealaltă parte a discuţiei că animalele sunt alungate din habitatul lor de tăierile ilegale de pădure. Ministerul Mediului a propus ca această perioadă să se facă o inventariere foarte, foarte serioasă şi apoi să luăm decizii.”
Viceliderul deputaţilor social-democraţi, Păle Dănuţ, a spus că parlamentarii PSD care se numără printre iniţiatorii documentului vor vota proiectul de lege: „În România sunt 9.000 de urşi. Ca atare, invităm statele europene să vină şi să le facem relocare, pentru că doar aşa putem să le oferim zestrea noastră din pădurile carpatice.”
Modificări aduse Legii vânătorii vor fi supuse miercuri votului final din plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
RADOR
Foto: Pixabay