-

4 martie 1977 a fost una dintre „zilele de groază” din istoria românilor. Au trecut 41 de ani de atunci, iar teama de un cutremur devastator ne cuprinde la fiecare neagră aniversare. Ce previziuni au seismologii?

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu, director onorific al Insititutului de Fizică a Pământului, este de părere că viitorul mare cutremur va avea loc în următorii 66 de ani, la mare adâncime, în zona seismică Vrancea, și va avea peste 7,7 pe scara Richter. Seismul din 4 martie 1977 a avut 7,2 pe scara Richter și a avut un bilanț teribil: 1500 de morți, 11.300 de răniți, 35.000 de locuințe distruse.

Ziua de 4 martie 1977 va rămâne în memoria românilor ca o zi de groază.

Despre viitorul mare cutremur, profesorul Gheorghe Mărmureanu spune că va fi în zona seismică Vrancea, la mare adâncime şi va avea 7,7 pe scara Richter. Unda de șoc a viitorului mare cutremur ar putea provoca daune mai cu seamă în partea de est a țării și se va resimți mai puțin în sud și în Capitală.

"La viitorul mare cutremur, România va fi mai puţin afectată, unda de şoc se va îndrepta către Kiev şi Chişinău. O cantitate de energie va fi dirijată cum a fost cutremurul din '40. Viitorul mare cutremur va fi în 66 de ani, va avea loc în Vrancea şi discutăm despre o magnitunine de 7,7 grade pe Richter. Va fi un cutremur puternica ce va afecta mai mult partea de est, a Moldovei. Ar fi mai avantajos să fie mai adânc. Un cutremur în Vrancea durează până la 105 secunde, pe când în Italia, de exemplu, durează 25 - 30 de secunde. Aş putea să mai spun că Bucureştiul va fi mai puţin afectat. Vor fi afectate sudul Moldovei, Dobrogea, Ucraina...", a dezvăluit Gheorghe Mărmureanu, într-un interviu la un post național de televiziune.

Cu toate că în România sunt în fiecare an peste 100 de cutremure  mici și foarte mici, nu trebuie să ne punem problema unui seism puternic în anul 2018.

Sursa: Observator.Tv