-

44 de ani de la cea mai mare tragedie montană din România, când 23 de persoane au murit în urma producerii unei avalanşe la Lacul Bâlea.

Se împlinesc 44 de ani de la cea mai mare tragedie montană din România, când 23 de persoane, elevi şi profesori din Sibiu, au murit în urma producerii unei avalanşe la Lacul Bâlea.

Era dimineaţa zilei de 17 aprilie 1977, ultima zi din tabăra de schi de la Bâlea Lac petrecută în vacanţa de primăvară de elevi de la Şcoala Germană din Sibiu, astăzi Colegiul Naţional Brukenhtal. Ninsese mult în ultimele zile şi, împreună cu profesorii lor, au ieşit să mai facă câteva ture cu schiurile înainte de plecare; o greşeală care avea să îi coste viaţa. Stratul gros de zăpadă proaspătă a pornit la vale sub greutatea lor şî toţi au fost înghiţiţi de avalanşă: 16 copii şi şapte adulţi. Autorităţile comuniste de atunci au încercat să ţină cât mai mult sub tăcere această tragedie din munţi. În memoria celor 23 de victime ale avalanşei, pe o stâncă, mai sus de Cabana Bâlea Lac, este o placă cu numele şi vârsta celor dispăruţi. În zona înaltă a Munţilor Făgăraş, zăpezile dăinuie până târziu şi au loc dese avalanşe. Chiar şi acum la B?lea Lac stratul de zăpadă măsoară aproape trei metri, iar riscul de avalanşă este de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.

RADOR
Foto: Pixabay