-

Contrabanda cu ţigări a înregistrat în acest an cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, de 7,7% din totalul pieţei de consum de ţigarete.

Cel puțin asta arată datele unui studiu prezentat la lansarea unei noi campanii de prevenire a acestui fenomen. Printre cele mai eficiente instrumente de luptă împotriva contrabandei sunt echipele canine mobile. De astăzi, 21 de câini specializaţi în depistarea ţigaretelor şi a drogurilor s-au alăturat echipelor canine existente la Direcţia Generală a Vămilor, fiind acum 44 de echipe în întreaga ţară. În schimb, o mare problemă o constituie scanerele care nu funcţionează. Toate cele 15 scanere mobile existente în vămi nu funcţionează, doar unul fix din Constanţa merge, dar şi acesta are depăşită perioada de funcţionare. Autorităţile vor să cumpere din fondurile prevăzute în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 19 scanere noi - spune directorul Direcţiei Generale a Vămilor, Marcel Mutescu: „65 de milioane de euro este tot proiectul PNRR pe vamă. Scanerele înseamnă 36.000.000, restul sunt aplicaţii informatice, infrastructură hardware, plus mai sunt şi alte echipamente de control. Noi, în momentul când deja banii sunt disponibili, trebuie să ieşim la licitaţie. Din momentul în care se finalizează procedura de licitaţie, probabil că undeva în vreo patru-şase luni maxim, le vom avea şi vor fi funcţionale. Deci un orizont de timp undeva spre sfârşitul anului viitor”.
Până la achiziţionarea scanerelor, angajaţii vămii vor avea în sprijin alţi 21 de câini pregătiţi pentru depistarea ţigaretelor şi a drogurilor.

RADOR

Foto: Pixabay