-

Trei lucrări de regularizare şi amenajare a albiilor unor cursuri de apă din judeţul Vâlcea, în valoare de peste 32 de milioane de lei.

Acestea vor fi efectuate până la jumătate lunii decembrie a acestui an, a anunţat, azi, Ministerul Apelor şi Pădurilor, într-un comunicat de presă.
Una dintre aceste lucrări are ca obiectiv regularizarea pârâului Luncavăţ şi a afluenţilor acestuia pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popeşti, prin realizarea a 395 metri de apărare de mal, refacerea pragului de fund şi consolidarea a 1.140 de metri de mal. De asemenea, în amonte şi în aval de punctele Coman, Băluţă şi pod Cozmulete, din comuna Vaideeni, au fost executate excavări (405 metri liniari), taluzări (460 metri liniari), decolmatări (430 metri liniari), recalibrări de albie (100 metri liniari), grinzi armate (350 metri liniari) şi rampe de acces din balast (150 metri cubi).
Valoarea totală a a lucrărilor care se execută în zona Vaideeni-Horezu este de aproximativ 21 de milioane de lei.
Potrivit sursei citate, pentru amenajarea pârâului Iazul Morţilor, din oraşul Băbeni, s-au aprobat lucrări în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei. Proiectul prevede amenajarea albiei pârâului pe o lungime de 920 metri. 'Până acum, au fost efectuate lucrări pentru organizarea de şantier (platformă balastată), fiind realizate două rampe de acces, cu un volum total de 200 de metri cubi. De asemenea, s-au realizat 244 de metri cubi de terasamente de albie, 80 de metri liniari de fundaţii pentru zid de sprijin şi 140 de metri liniari de împrejmuire', se arată în comunicatul ministerului de resort.
Cea de-a trei lucrare demarată vizează amenajarea pârâului Topolog, în comuna Nicolae Bălcescu, o investiţie de 3,671 milioane de lei. În cadrul acestui proiect va fi amenajată albia râului, precum şi protecţia malului, pe o lungime de 1.244 de metri liniari.
Până în acest moment, au fost executate lucrările de organizare de şantier şi de amenajare a drumului de acces. De asemenea, cursul pârâului a fost deviat pe o lungime de 200 de metri, fiind excavaţi 100 de metri cubi de pământ din albia râului. În plus, a fost curăţat amplasamentul de material lemnos, s-au fasonat cadrele metalice pentru execuţia gabioanelor şi s-au confecţionat 16 bucăţi de saltea de gabioane, precizează ministerul.
Contractele de execuţie a celor trei lucrări de investiţii au fost semnate în luna septembrie a acestui an, anterior fiind predat amplasamentul către firmele executante.
Termenul de finalizare a lucrărilor hidrotehnice de regularizare şi amenajare a celor trei cursuri de apă, în zonele menţionate din judeţul Vâlcea, investiţii cu o valoare cumulată de 32,17 milioane de lei, este 14 decembrie 2018.
Zona comunei Vaideeni s-a aflat, la sfârşitul lunii iunie 2018, sub Cod portocaliu de inundaţii, iar în urma ploilor torenţiale căzute pe versanţi, viiturile au umflat apele pârâului Recea. Nivelul cursului a crescut brusc, apa a ieşit din matcă şi mai multe gospodării, anexe gospodăreşti, drumuri, poduri şi podeţe au fost afectate.

Sursa : agerpres.ro
Sursa foto:adevarul.ro