-

Mecanicii de locomotivă ameninţă cu grevă generală, dacă Statutul Personalului Feroviar nu va fi aprobat în termen de o lună.

Documentul se află de doi ani în Parlament şi ar permite creşterea salariilor pentru cei aproximativ 45 000 de angajaţi din companiile feroviare de stat, precum şi reducerea vârstei de pensionare pentru cei care se ocupă de siguranţa circulaţiei, a explicat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari, Rodrigo Maxim: „Dorim să nu mai plece salariaţii feroviari din România. Salariile care sunt la ora actuală sunt în jurul salariului minim brut pe economie. Nu putem accepta un astfel de statut. Noi am cerut nişte coeficienţi de ierarhizare care să ne ridice măcar la nivelul salariului minim brut din construcţii. Nu avem persoanl suficient şi nimeni nu mai vrea să mai vină la calea ferată. Sunt foarte hotărâţi să oprească lucrul, să iese în cel mult o lună din parlament, pentru că dacă nu va ieşi vin şi negocierile Contractului Colectiv de Muncă şi rămânem şi fără contract şi atunci o grevă generală este nu numai posibilă, cred că şi efectivă”.
După cum precizează reporterul nostru Alex Lancuzov, negocierile din Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor vor continua şi săptămâna viitoare. Între timp, joi este programat un nou protest al sindicatelor de la Căile Ferate, la Ministerul Transporturilor.

RADOR

Foto: Pixabay.com