-

Alpinistul Radu Turta, stabilit de câțiva ani în Dosul Gârciului, la Sângeorz-Bai, va escalada, în condiții de iarnă, cel mai înalt munte din Europa, Vârful Elbrus, împreună cu alpinistul Radu Albu.

Expeditia este programata pentru luna ianuarie a anului 2019.

„În perioada 15-30 ianuarie 2019, voi încerca ascensiunea maretului Elbrus. Dupa ce m-am întâlnit cu acest vârf cu ceva timp în urma, a ramas unul din preferatii mei. Voi încerca sa-l revad în conditii de iarna. Sa aflu daca acest vârf faimos – mândria Caucazului, acoperisul Europei si unul din 7 Summits – este la fel de frumos si de provocator în cel mai rece anotimp", a scris Radu Turta pe blog.

Cele mai mari provocari de pe Elbrus vor fi frigul care coboara în jurul temperaturii de -40°C si schimbarile bruste de vreme care sunt foarte periculoase.

La întrebarea ce vrea sa demonstreze cu aceasta escalada, Radu Turta a raspuns: "Nu vrem sa dovedim ca natia româna are curajul mostenit de la strabunii lor, ci vrem sa reamintim acest fapt care a fost uitat de o mare parte dintre noi. Vom asocia aceasta premiera cu o calitate de necontestat a poporului român: curajul. Asadar, nu închideti ochii în fata visurilor voastre, indiferent de cât de imposibile par!". În cazul unei reusite, cei doi vor fi primii români care vor escalada Vf. Elbrus iarna.

Vf. Elbrus, aflat la 5642 m, situat în lantul muntos Caucaz, pe teritoriul Rusiei, este cel mai înalt vârf din Europa. Nu este un munte foarte tehnic dar extrem de provocator în conditii de iarna, fiind faimos prin numarul mare de vieti care se pierd în crevasele sale imense în special în rândul practicantilor de sporturi extreme. În 2019, cei doi alpinisti români vor sa urce pe munti celebri precum Aconcagua, Kilimanjaro si Kazbek. (CRISTIANA SABAU)