-

Datele culese de spioni CIA au fost folosite de un profesor de la Universitatea Transilvania pentru a radiografia pădurile în perioada comunistă.

Cercetarea sa a ajuns şi în "The New York Times". Profesorul Mihai Niţă, de la Facultatea de Silvicultură, a folosit imaginile din programul satelitar Corona, gestionat de CIA, pentru spionaj, în perioada Războiului Rece, pentru a analiza dinamica suprafeţelor împădurite din România, la începutul anilor `60. Un proiect unic în lume, la care lucrează de cinci ani, şi care vine să acopere un segment cenzurat în anii 60, de regimul instalat în ţara noastră, după cel de-Al Doilea Război Mondial. În urma acestor cercetări, profesorul braşovean a descoperit că, în anii 60, o jumătate de milion de hectare au fost despădurite de companiile SOVROM.
Ideea de a utiliza imaginile unor sateliţi folosiţi exclusiv pentru spionaj, pentru a crea o hartă a zonelor forestiere le-a atras atenţia şi jurnaliştilor de la "The New York Times", care, la începutul săptămânii, au dedicat un articol şi o analiză amplă acestui proiect. Folosit exclusiv pentru spionaj, proiectul de sateliţi Corona, gestionat de CIA, a strâns în perioada anilor 1960-1970 aproximativ 850.000 de imagini, ce au fost declasificate abia în 1995.

RADOR
Foto: Pixabay