-

Un CODEX al apei a fost întocmit şi este distribuit sub formă de afişe în judeţul Satu Mare, pentru conștientizarea civică a consumului de apă.

Demersul este urmare a unui proiect derulat de Asociaţia Ecologică şi Umanitară Copacul Vieţii în colaborare cu operatorul de apă Apaserv.

Prin intermediul codex-ului, cetăţenii sunt încurajaţi să nu risipească apa şi să protejeze cursurile de apă împotriva poluării. Pentru întocmirea CODEX-ului apei, s-a apelat la cetăţenii din judeţ. Cei care au dorit să se alăture proiectului, timp de o săptămână au trimis propunerile lor de bune practici referitoare la folosirea eficientă a apei în scopul evitării risipei, spune Elisabeta Bekesy, preşedinta Asociaţiei Copacul Vieţii. Cele mai interesante propuneri au fost selectate şi se regăsesc pe afişele tipărite în 1.000 de exemplare. Acestea vor ajunge în municipiile şi comunele judeţului, în locuri vizibile, astfel încât mesajul privind evitarea risipei şi protejării cursurilor de apă, să poată fi recepţionat de cât mai mulţi cetăţeni. Instalarea unor senzori cu ajutorul cărora să fie limitat consumul de apă la un anumit interval în timpul duşului zilnic, folosirea unui pahar cu apă la spălatul dinţilor, în locul robinetului lăsat să curgă, renunţarea la produse de igienă sau uleiuri de plajă înainte de scăldatul în ape curgătoare, sunt doar câteva dintre sugestiile care se regăsesc în CODEX-ul apei. Ele sunt la îndemâna oricărei persoane, nu sunt spectaculoase, ci dimpotrivă, în bună măsură cunoscute, dar ignorate de foarte mulţi dintre consumatori.

RADOR
Foto. Pixabay