-

Pompierii trag un semnal de alarmă, acum în prag de iarnă, asupra coşurile de fum şi sobelor necurăţate.

Astăzi, doi oameni de 51 de ani, soţ şi soţie au fost găsiţi fără suflare în casă, intoxicaţi cu monoxid de carbon, după ce locuinţa a luat foc din cauza unei sobe neasigurate şi a coşului de fum necurăţat şi defect. Tragedia s-a produs în satul Dănceu, judeţul Mehedinţi, unde cei doi veniseră la sfârşit de săptămână. Au făcut focul în sobă şi peste noapte, peretele din spate al imobilului s-a aprins şi a ars mocnit. Cei doi soţi au fost găsiţi fără suflare în casa plină de fum de un apropiat. Bărbatul a alertat vecinii, au stins focul şi au chemat ambulanţa.
„ L-am auzit pe unchiul lui ţipând şi când l-am auzit ţipând şi geamul deschis şi am văzut că iese fum, am fugit, am intrat în casă, ei erau amândoi întinşi în pat. S-au intoxicat cu fum, a luat foc de la teracotă, pe lângă coş. Au sărit cu furtunul cu apă vecinii toţi, am stins, că nu a fost focul atât de mare. Am sunat repede la salvare, am sunat SMURD-ul, au venit...”, a declarat un martor, pentru corespondentul Radio România.
Coşul de fum deteriorat este cauza acestui incendiu, confirmă pompierii, care atrag atenţia că nu este de joacă cu defecţiunile la sursele de încălzire.
Raluca Târcă, purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinţi: „Pentru evitarea unor astfel de tragedii, atragem atenţia cetăţenilor că este interzisă folosirea coşurilor de fum netencuite sau deteriorate. Totodată, aceştia au obligaţia de a verifica şi curăţa coşurile de fum, apelând la personal specializat”.
Principalele cauze ale incendiilor izbucnite în mediul rural în sezonul rece sunt coşurile de fum şi sobele necurăţate sau defecte.

RADOR

Foto: Pixabay