-

Majorarea salariului minim din această lună, la 2.300 de lei, creşte şi contribuţia la pensii. Despre ce sumă este vorba?

De la jumătatea lunii ianuarie a anului curent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2.300 de lei. Drept urmare, contribuţia lunară pentru pensie se va majora de la 558 de lei la 575 de lei pe lună. Vasluienii care au contracte individuale cu Casa de Pensii Vaslui şi îşi achită singuri această contribuţie lună de lună spun că majorarea o vor putea suporta mai greu. La nivelul Casei de Pensii Vaslui sunt doar câteva sute de astfel de contracte de asigurare, cele mai multe fiind făcute de cetăţenii judeţului Vaslui care muncesc în străinătate, adesea fără contracte de muncă legal încheiate, dar care vor să beneficieze de o pensie în ţară la bătrâneţe.
Izabel Bogdan, şeful Casei de Pensii Vaslui: „Lipsa locurilor de muncă conduce la alegerea acestei soluţii.”
Mulţi renunţă, totuşi, la aceste contracte în această perioadă. De ce o fac? „Unul din motive ar fi imposibilitatea contribuţiei minime lunare”, spune Izabel Bogdan.
Potrivit legii în vigoare, contribuţia pentru pensii este de 25% din salariul minim brut pe ţară garantat în ţară, care începând cu data de 13 ianuarie a anului în curs este de 2.300 de lei.

RADOR
Foto: Pixabay