-

Guvernul a mandatat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să înceapă negocierile cu Comisia Europeană pentru aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Prin acesta, România ar urma să primească peste 30 de miliarde de euro pentru dezvoltare până în 2026. Ministrul de resort, Cristian Ghinea, ar urma să meargă la Bruxelles săptămâna viitoare. Tot ieri, Executivul a dublat stimulentul de reinserţie pentru părinţii care se întorc mai repede la muncă, la 1.500 de lei. Ministrul muncii crede că decizia va determina aproape 20.000 de mame să se întoarcă la lucru şi în acelaşi timp, se vor face şi economii la buget.
1.500 de lei vor primi acei părinţi care decid să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului. Măsura le-ar aduce acestora beneficii financiare, spunea ministrul muncii, Raluca Turcan, dar şi profesionale: „Aceasta este o măsură activă care încurajează întoarcerea la muncă, de asemenea, contribuie la creşterea veniturilor părinţilor, scade riscul deprofesionalizării şi asigură o forţă de muncă necesară, în momentul de faţă, la nivelul angajatorului.”
De această măsură activă ar urma să beneficieze, mai spunea ministrul muncii, aproximativ 20.000 de părinţi, iar impactul bugetar ar însemna 100 de milioane de lei pe an. Guvernul intenţionează să vină cât mai repede şi cu o nouă lege a salarizării, a afirmat, la finalul şedinţei de guvern, premierul Florin Cîţu. El a precizat că a cerut ministerelor avizatoare să vină cu puncte de vedere asupra memorandumului propus de Ministerul Muncii, astfel încât săptămâna viitoare să fie aprobat de Executiv.
Florin Cîţu: „Vom vedea cu ce formă va veni Ministerul Muncii după ce va discuta cu ministerele respective, dar nu cred că în această formă vom mai vedea sporuri sau dacă vor exista sporuri, acestea vor fi doar pentru o foarte, foarte mică categorie, cazuri foarte speciale.”
Pe de altă parte, premierul crede că măsurile luate în ultima vreme arată că suntem pe drumul cel bun; lucrul, de altfel, spunea acesta, este recunoscut şi de Fondul Monetar Internaţional, care estimează o creştere economică pentru România de 6%.
O şedinţă de guvern este programată şi astăzi, pentru prelungirea stării de alertă. Executivul va lua şi o decizie privind perioada sărbătorilor Paştelui Ortodox. În hotărârea precedentă, privind Paştele Catolic, circulaţia persoanele a fost permisă în intervalul orar 20:00 - 2:00, pentru a participa la slujbele religioase în noaptea de Înviere. Premierul Florin Cîţu a spus că astăzi se va stabili dacă se schimbă ceva sau rămâne acelaşi interval orar.

RADOR
Foto: Pixabay