-

20 de centre mobile de vaccinare, coordonate de Direcţia medicală a MApN, vor acţiona, începând de săptămâna viitoare, în spijinul autorităţilor locale, în localităţi izolate sau greu accesibile, care urmează a fi stabilite de Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.

.Personalul care va încadra aceste centre mobile (medici, asistenţi medicali, registratori medicali) face parte din unităţi militare şi instituţii medicale ale MApN din Bucureşti, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Piteşti, Focşani, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Iaşi şi Sibiu.
Centrele mobile de vaccinare vor fi organizate fie în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale fie, în situaţiile în care aceste spaţii nu vor fi disponibile, în containere medicale care vor fi asigurate de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
Transportul containerelor la locul de amplasare, dotarea acestora cu echipamente şi materiale necesare procesului de vaccinare, precum şi transportul vaccinurilor pentru fiecare echipă de vaccinare vor fi asigurate de instituţia militară.
De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale va creşte, începând cu 16 aprilie, capacitatea de vaccinare şi va deschide progresiv fluxuri suplimentare de vaccinare în funcţie de evoluţia cererilor şi de solicitările de sprijin adresate de autorităţile publice locale.
Capacitatea fluxurilor de vaccinare în centrele MApN va creşte, în special în cadrul unităţilor sanitare ale MApN în care există trei fluxuri funcţionale, de la 60 de persoane pe zi, la 72 de persoane pe zi, iar în centrele de vaccinare organizate în celelalte unităţi militare din ţară, de la 18 persoane/zi, la 60 de persoane/zi. În paralel cu vaccinarea populaţiei generale, în centrele de vaccinare proprii ale MApN continuă şi vaccinarea personalului instituţiei.
Ministerul Apărării Naţionale asigură în prezent locuri în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în spitalele militare şi în unităţi militare din Capitală şi din ţară, deservite de aproape 1.000 de angajaţi ai instituţiei - peste 250 de medici, 500 de asistenţi medicali şi 200 de registratori.
De asemenea, MApN gestionează în totalitate call-center-urile destinate programării telefonice a populaţiei la vaccinare prin 600 de linii deschise şi sprijină acest proces şi prin 180 posturi de tip live-chat, iar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "žCantacuzino"ť este Centrul naţional de stocare a vaccinului COVID-19.
Forţele Aeriene Române contribuie, la rândul lor, la eforturile de combatere a pandemiei de COVID 19 executând zboruri pentru transportul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-Cov-2 şi a materialelor sanitare.

RADOR
Foto: Pixabay